Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mam perm bana a męczy mnie jedno zagadnienie

Myślicie że warto zacząć uczyć się języka niemieckiego po angielsku? Tzn słówka głownie w quizlet?

Mój angielski to B2+, a niemiecki B1

Z angielskiego na niemiecki
Np. The suit - der Anzug

Itd

Czy ma sens przestawienie się jeśli do tej pory (b1) niemieckiego uczyłem się z polskiego > na niemiecki. Prywatny nauczyciel też wysyła mi w takiej formie słówka/fiszki.

Plus gramatyka np, nie pomyli mi się? Czasowniki zwrotne w niemieckim „sich treffen” itd łatwiej chyba na polski przetłymaczyć z „się”

#jezykiobce #jezykniemiecki #jezykangielski #nauka #pytanie #rozwoj

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6002df11535d82000a0d186c
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Przekaż darowiznę
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Moim zdaniem trochę bez sensu, najlepiej uczyć się od kogoś, kto jest native speakerem tego samego języka co ty, ew. od razu niemiecki-niemiecki (tzw. metoda imersji). Przez angielski tylko jeśli bardzo dobrze znasz ten język, moim zdaniem między C1 a C2 byłoby ok, ale B2 to troszkę za mało. Oczywiście są ludzie, którzy robią tak jak piszesz (ma to sens, jeśli w przyszłości chcesz być tłumaczem, bo w mózgu
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Ma sens jak znasz biegle angielski, z B2 trochę kiepsko, nie ma co mieszać dwóch języków, których nie znasz. Ja się uczę hiszpańskiego po angielsku, ale angielski znam na C1+/C2 i nie trafiam już na słówka/formuły, których nie znam.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: W takim razie zaopatrz się w jak najwięcej materiałów polsko-niemieckich i raczej szukaj nauczyciela, który jest Polakiem, najlepiej w tandemie z niemieckim nativem. Btw, jest MNÓSTWO materiałów do nauki niemieckiego stworzonych dla Polaków i uwzględniających nasze rozumienie słów/gramatyki, także moim zdaniem to żadna wymówka, że jest jakaś tam strona, gdzie są gotowe materiały po angielsku. Na chomiku znajdziesz dziesiątki, jak nie setki podręczników, pewnie nawet jakichś starych programów do
  • Odpowiedz