Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #elektronikadiy
Mam program w pythonie, który sprawdza stany GPIO i w zależności od warunków wykonuje jakieś polecenie. Jednoecześnie wykonując je zapisuje aktualny stan (coś jak toggle żarówlki jednym przyciskiem).

Chcę móc wysyłać polecenia do owego skryptu z innego pc, z lokalnego terminala. Jak przekazywać z zewnątrz polecenia do skryptu? Czy jestem w stanie modyfikować jego zmienne?
Na czuja to stworzyłbym daemona (jak?), w którym się będzie działo mięso, a innym skryptem tylko zmiany stanów wejścia wysyłać.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Fostrzyk:
Z tego drugiego kompa to chcesz tym sterować tylko przez terminal?
Czy może na kompie na którym monitorujesz gpio wystarczyła by prosta strona www która pokazywała by stan gpio oraz dawała możliwość sterowania?
  • Odpowiedz
@Fostrzyk: Jak chcesz, by Twój projekt był bardziej cool, to po za interfejsem www, warto dodać sterowanie głosem.
Jest to absurdalna nowość i działa na razie tylko w google chrome.
Ale ma tą zaletę, że łatwo to dodać możesz do dowolnego serwisu www i ważne, aby klient miał połączenie z internetem.
https://webroad.pl/javascript/7587-przetwarzanie-mowy-na-tekst-za-pomoca-web-speech-api
To waży tak mało, że spokojnie na atmedze postawisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
overkill się wydaje przy takiej p------e

@Fostrzyk: czy ja wiem? Service systemd to dosłownie kilka linijek kodu. A w pythonie masz gotowy moduł http byś nie musiał kobinować z php-em. Dawno nie pisałem w phpie ale wydaje mi się, że tam będzie więcej kombinowania.
  • Odpowiedz
@BoKoR: 1. cli to zachcianka. korzystam cały czas z basha, więc w trakcie pracy nie chce mi się odrywać ręki od klawiatury ;p
2. jw napisali, php na rpi będzie git

@majsterV2: dokłądnie, absurdalne, nie widzę potrzeby, chociaż jakiś czas temu romansowałem z Mycroft na VM.
Nad RT jak narazie nie rozmyślam, nie przeszkadza mi ustawienie wartości suwakiem i kliknięcie OK, bo jak rozumiem to o to +-
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Fostrzyk: No to jak www, i już masz coś w Pythonie, to zerknij jeszcze na Flask. To jest framework pod Pythona do www. No chyba że chcesz się uczyć PHP.
  • Odpowiedz
@majsterV2: @BoKoR: @Kryspin013: dzięki za rady.
Zanim zawale wam głowę:
jeśli chciałbym zapisywać stany w oddzielnym pliku czym to elegancko zrobić w pythonie?

Wpierw bawiłem się socketem - zadziałało, tylko że max jeden użytkjownik.
Potem coś we flasku dłubałem - fajne
  • Odpowiedz