Wpis z mikrobloga

Jak wygląda rynek i praca w Pythonie jako backend web dev? Znam już podstawy programowania z C# i Javy. Teraz chciałbym wybrać główny język. Tak się wahałem między tymi dwoma i parę dni temu pomyślałem "A czemu nie Python?" Głównie interesują mnie apki webowe ale odskocznią w postaci pracy z danymi też bym nie pogardził. Do Pythona mocno przekonuje mnie ogromna i otwarta społeczność oraz prostota tego języka. Serio, jak się widzi różne dzikie konstrukcję w Javie albo C# to sama przychodzi myśl "Czy naprawdę tego nie da się zrobić prościej?" Od C# zniechęca mnie to, że jest tak mocno związany z MS a to wcale nie przekłada się na jakość, np. MS ma problem z nazwaniem własnych frameworków, ich IDE Visual Studio jest słabsze niż np. to od JetBrains itd. MS próbuje być open soure, ale chyba tak średnio mu to wychodzi. No i mam wrażenie, być może mylne, że społeczność C# jest taka jakby martwa w porównaniu do tej pytongowej.
#informatyka #programowanie #naukaprogramowania #programista15k #python #java #csharp #pracbaza

Który język lepszy i bardziej przyszłościowy do backendu?

• Java 28.6% (22)
  • C# 41.6% (32)
  • Python 29.9% (23)

Oddanych głosów: 77

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Edelner: Ale dużo to nie jest, studenciaki za darmo mają ja korzystałem dużo ale zostałem z pythonem właśnie. Jak chcesz pogadać powymieniać się spostrzeżeniami jak zaczniesz się uczyć czy coś to daj znać zawsze fajnie z kimś pogadać o programowaniu
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Dlaczego? Po za tym to może dobrze, że nie pracuje się w projektach - molochach?

@Edelner: no to zależy jak na to patrzysz - jak chcesz dobrze zarobić to Python raczej nie jest dobrym kierunkiem.

Poza tym obawiam się, że "podstawy programowania" to zdecydowanie za mało - powinieneś nauczyć się jednego języka bardzo dobrze - wtedy nauka kolejnego zajmie już bardzo krótko
  • Odpowiedz