Wpis z mikrobloga

@pkrr:

wiec kwota 2k za kota przy wkładzie 1500 to wyglada legitnie, ale mrówka za 1200 już nie. I dla mnie ona może kosztować i 5000, tylko chce wiedzieć z jakich powodów, a nie z takiego ze coś jest droższe od niej.

Może podstawy ekonomii pomogą ci trochę zrozumieć współczesny świat i jak są ustalane ceny:

Przy omawianiu pojęcia koszt alternatywny należy zwrócić uwagę na problem rzadkości. Jak pisze Tomasz Zalega
@srul2016: @mindrape: #!$%@? ludzie, zrozumcie to że ja się nie znam na mrówkach i nie mam pojęcia czy ta czy inna jest rzadka xD więc z naukami ekonomii możecie walić salta, wystarczy napisać:
1. do łapania tej mrówki wynajęte było plemię aborygenów które trzeba było opłacić
2. transport mrówki wymagał specjalnego paszportu i certyfikatu który kosztował xxx usd lub szmuglował ją specjalnie wynajęty typ który fiolkę z mrówką trzymał w
@Felonious_Gru: haha, wątpię żebym aktywnie cokolwiek wrzucał, bo to dość statyczne wszystko, co, dodam teraz jak wygląda i za rok jak będą pierwsze robotnice? Nudno będzie, to nie jazda autobusem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@jalop: przy zakupie podpisujesz taki papier, że wiesz na co się piszesz, ale to chyba tylko w sklepach, w Niemczech tak jest... a tak to musisz mieć chyba tylko dowód legalności, że
@Precypitat: w jaki sposob odroznia sie krola od normalnej mrowki wizualnie ? W dyskusji wyzej przeczytalem cos o kastach w swiecie mrowek. Moglbys podac rodzaj ktory ma najbardziej skomplikowany lub fascynujacy podzial w swojej kolonii rodzinie ? Chetnie poczytam dzieki
@pkrr: Ja tez się nie znam na mrówkach, a jedyny kontakt jaki miałem to jak miałem z 4 lata to je zakopywalem w piaskownicy i patrzyłem jak wychodzą.
Jak coś jest drogie to w 99% znaczy ze jest trudno dostępne, trzeba sporo się narobić żeby to uzyskać i niezależnie czy to mrówka, sprzęt elektroniczny czy inny patyk.