Wpis z mikrobloga

#budujzwykopem #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #okna
Brat się buduje i ma zagwozdkę, w wtorek ma zamawiać okna i ma do wyboru:

Kommerling 88 - wszystkie okna 24 tysiące
Veka 82 - wszystkie okna 19 tysięcy
Salamander 82 - 17 tysięcy

Co byście wybrali na jego miejscu, ja mu proponuję VEKĘ bo jest po środku tej stawki ma prawie taki sam współczynnik ciepła co te Kommerlingi (różnica to jest 1 setna; a i tak to jest chyba bardziej zależne od sposobu montażu) Z drugiej strony gdzie bym nie popytał znajomych to każdy mówi, że ma VEKE.

Jest tu może jakiś fachowiec i by coś dla brata doradził ?
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ksiak: Mądrego to aż miło poczytać.
@kodecss: podam Ci przyklad: firma Schueco producent profili na swojej stronie podaje partnerów. Czyli firmy z którymi współpracuje i nie boja się podpisać pod ich robotą. Dostałem wycenę od jakiejś firmy krzak gdzie cena wynosiła 30k, te same okna u ich partnera ze Zduńskiej Woli gdzie możesz wejść na produkcje i oglądać jak robią się twoje okna wynosiła 12 tysięcy więcej! Rozmawiałem
  • Odpowiedz
trochę p-----------a w komentarzach. Teraz większość profili jest praktycznie taka sama. Wszystko teraz musi spełniać odpowiednie współczynniki.

@kierownik_budowy: Profile są podobne to fakt i muszą spełniać normy ale same profile nie decydują o oknie. Do tego dochodzi stal którym się te profile wzmacnia, zespół szybowy, dodatkowe ocieplenia. To jest zależne od danego producenta co opisałem wyżej. Oczywiście każdy producent musi wystawić stosowny papier o spełnieniu wymogów tylko jak producent jest
  • Odpowiedz
@ksiak jest w tym trochę prawdy, ale jednak to montaż i sposób montażu jest odpowiedzialny za 90 procent pomyślności w użytkowaniu okien. Rozumiem, jeżeli ktos wybiera okna tarasowe, przesuwne z systemem domykania. Wtedy spuszczanie się nad profilami ma sens. Jednak jak kupujesz standard do domu w pokoju dziecięcym to szczególna uwagę należy zwrócić na montaż (i ewentualnie dopłacić do niego). Ile to razy inwestor wybierał najlepsze okna, pakiety jakby leciał w
  • Odpowiedz
@kierownik_budowy raczej miałem na myśli, że to powinien być standard, jak ktoś wybiera inaczej to już jego problem, jednak montaż nie powinien iść kosztem okien jak i okna kosztem montażu.
  • Odpowiedz