Wpis z mikrobloga

#budujzwykopem #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #okna
Brat się buduje i ma zagwozdkę, w wtorek ma zamawiać okna i ma do wyboru:

Kommerling 88 - wszystkie okna 24 tysiące
Veka 82 - wszystkie okna 19 tysięcy
Salamander 82 - 17 tysięcy

Co byście wybrali na jego miejscu, ja mu proponuję VEKĘ bo jest po środku tej stawki ma prawie taki sam współczynnik ciepła co te Kommerlingi (różnica to jest 1 setna; a i tak to jest chyba bardziej zależne od sposobu montażu) Z drugiej strony gdzie bym nie popytał znajomych to każdy mówi, że ma VEKE.

Jest tu może jakiś fachowiec i by coś dla brata doradził ?
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kommerling 88 - wszystkie okna 24 tysiące

Veka 82 - wszystkie okna 19 tysięcy

Salamander 82 - 17 tysięcy

@kodecss: super a kto jest producentem tych okien, bo wymieniłeś tylko systemy profili.
  • Odpowiedz
ale jak czytałem to już chyba niemożna zamontować okna 2 szybowego w nowo budowanym domu ?

@kodecss: można jeżeli znajdziesz takie które spełni normy budowlane dla nowych budynków.
  • Odpowiedz
@ksiak: Oj nie wiem tu mnie zastrzeliłeś. A to nie jest tak że jak jest Veka 82 to producentem jest Veka, zapytam w takim razie brata. Ale znajomych jak pytam to też mówią że mają VEKA

To nie rozumiem trochę tego. Tak łopatologicznie, to może być np:

Mercedes VEKA 82 ?
i
Ford VEKA 82 ?
  • Odpowiedz
A to nie jest tak że jak jest Veka 82 to producentem jest Veka, zapytam w takim razie brata. Ale znajomych jak pytam to też mówią że mają VEKA

@kodecss: nie nie jest tak. Po prostu Veka dostarcza profile z którym robi się okno, tak samo jak firma PressGlass dostarcza pakiety szybowe które się umieszcza w tym oknie, następnie przychodzi firma X która kupuje od firmy Veka profile od firmy PressGlass
  • Odpowiedz
@ksiak: loooooo panie Czyli jak jakaś firma wyceniła mojemu bratu veke 82
na 19 tys a druga veke 82 na 22 tys
to ta veka 82 za 22 tys może być gorsza od tej za 19 tys ?

Musze mu to powiedzieć.
  • Odpowiedz
to ta veka 82 za 22 tys może być gorsza od tej za 19 tys ?

@kodecss: w teorii tak, w praktyce jednak zazwyczaj idzie za tym lepsza jakość wykonania, lepsza/więcej stali, może dodatkowe ocieplenia profili.
W załączeniu dwa profile Veka 82, pierwszy bez ocieplenia:
http://www.aluron.pl/wp-content/uploads/2015/09/Gemini_Veka_Softline82_systemy_pvc-aluminiowe_przekroj.jpg
drugi z dodatkowym ociepleniem:
https://i.pinimg.com/originals/8a/de/06/8ade06896b8f53782ea12c3d9af28ccb.jpg
  • Odpowiedz
Oknoplast

@CloudNeine: no i to jest producent. Jak napisałem powyżej, Salamandr to tylko producent profili, okna robi firma Oknoplast w Twoim wypadku i jezeli komuś chcesz polecić to poleć właśnie firmę Oknoplast a nie profile. Potem znajdzie u siebie lokalnego producenta który też robi na Salamandr ale będzie to tandeta, ostatecznie będzie miał do Ciebie pretensje bo ty zachwalałeś.
  • Odpowiedz
@ksiak: Firma naprawdę solidna ekipa montażowa dwukrotnie uszkodziła pakiet szyb przy montażach w hs 4metry i dwukrotnie sami bez słowa wymienili plus gratis dwa pierwsze sezony regulacje konserwacje uszczelek sami robili. Jedna z ekip na budowie która bardzo dobrze wspominam
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kodecss: ja jak pracowałem jako konstruktor okien aluminiowych to zawsze załączalem inwestorowi przekroje przez okno, żeby mógł porównać, ilość wkładek termicznych, rodzaj profilu, jaka uszczelka etc, dodatkowo opis okuć, żeby było porównanie tych samych produktów. Wyobraź sobie, że masz wycenę dwóch okien, na tym samym profilu, typu veka. Ale jedno ma okucie za 50pln, a drugie za 300. Bo jest w lepszym standardzie.
  • Odpowiedz
@kodecss: ja mam okna na profilu Salamander 82 MD (z dodatkową uszczelką) od MS Więcej niż Okna. Mogę śmiało polecić firmę. Jak jesteś ze śląska to polecam firmę Portalux jako sprzedawcę okien. Wszystko mi ładnie zamontowali :)

W załączeniu dwa profile Veka 82, pierwszy bez ocieplenia:

@ksiak: Czyli jedna firma ingerowała w profil okna dodając jakieś ocieplenie (jakie? Co to za materiał? Jakie parametry? Jakie właściwości?) a druga
  • Odpowiedz
@leesiuu w sumie to teraz widzę, że to są inne profile. Jak szukałem to patrzyłem na opis a nie co jest na rysunku. Górny profil to softline a dolny przypomina alfaline ale mogę się mylić. Firmy nie wycinają nic, najwyżej dokładają, potraktuj te obrazki tylko jako rysnku poglądowe czym to się może różnic.
  • Odpowiedz
jeśli salamander w wycenienie najtańszy to nie widzę powodu przepłacać wiecej

@bb89: nic bardziej mylnego. Salamandr może produkować firma z Pcimia Dolnego przez Pana Kazia która daje aprobatę na zasadzie kaskady, podczas gdy np inne profile robi duża firma która jest w stanie sama je przebadać jak np Oknoplast.

ja mam veke 82. Spoko
  • Odpowiedz
@kodecss trochę p-----------a w komentarzach. Teraz większość profili jest praktycznie taka sama. Wszystko teraz musi spełniać odpowiednie współczynniki. Bardziej bym porównał sposób montażu czy rodzaje taśm rozprężnych czy fartuchów. Co z tego że kupisz kommerlinga jak p-------ą to na zwykłą pianę i mostki po ch*ju :c
  • Odpowiedz