Aktywne Wpisy

zyxinx +2692
#dom #nieruchomosci #deweloper #polska
[Nawiązując do wpisu z dnia 8.06.25r. : ]( https://wykop.pl/wpis/81872839/dom-nieruchomosci-prawo-deweloper-mirki-i-mirabelk/strona/1 )
Po akcji ze zrywaniem kartki informacyjnej o usunięciu wiaty przez jednego z sąsiadów postanowiłem iść krok dalej i wydrukowałem 23 kopie i wrzuciłem każdemu mieszkańcowi do skrzynki na listy, żeby mieć pewność że każdy jest poinformowany. Widać, że któryś z sąsiadów bardzo się pieklił z tego powodu, bo postanowił wrzucić mi tą
[Nawiązując do wpisu z dnia 8.06.25r. : ]( https://wykop.pl/wpis/81872839/dom-nieruchomosci-prawo-deweloper-mirki-i-mirabelk/strona/1 )
Po akcji ze zrywaniem kartki informacyjnej o usunięciu wiaty przez jednego z sąsiadów postanowiłem iść krok dalej i wydrukowałem 23 kopie i wrzuciłem każdemu mieszkańcowi do skrzynki na listy, żeby mieć pewność że każdy jest poinformowany. Widać, że któryś z sąsiadów bardzo się pieklił z tego powodu, bo postanowił wrzucić mi tą
źródło: po akcji
Pobierz
CoDwa +704
Gastronomia w Polsce:
- Wynajęcie lokalu po poprzednim upadłym gastro
- Zatrudnienie studentów i Ukraińców na umowę zlecenie albo na czarno
- Fura BMW za 500k w leasing bo hehe będzie koszty generować
- Składniki z marko typu sery z plastiku i sosy z mazutu
- Ustawienie ceny placków z serem na min 50zł a napojów na 18zł + sosy za 8zł + pudełko za 5 + dowóz 10
- Wynajęcie lokalu po poprzednim upadłym gastro
- Zatrudnienie studentów i Ukraińców na umowę zlecenie albo na czarno
- Fura BMW za 500k w leasing bo hehe będzie koszty generować
- Składniki z marko typu sery z plastiku i sosy z mazutu
- Ustawienie ceny placków z serem na min 50zł a napojów na 18zł + sosy za 8zł + pudełko za 5 + dowóz 10
źródło: 51tbTAc_huopFuFqQOrZLx84lcY0vIM9VUJDdweO,wat
Pobierz

Brat się buduje i ma zagwozdkę, w wtorek ma zamawiać okna i ma do wyboru:
Kommerling 88 - wszystkie okna 24 tysiące
Veka 82 - wszystkie okna 19 tysięcy
Salamander 82 - 17 tysięcy
Co byście wybrali na jego miejscu, ja mu proponuję VEKĘ bo jest po środku tej stawki ma prawie taki sam współczynnik ciepła co te Kommerlingi (różnica to jest 1 setna; a i tak to jest chyba bardziej zależne od sposobu montażu) Z drugiej strony gdzie bym nie popytał znajomych to każdy mówi, że ma VEKE.
Jest tu może jakiś fachowiec i by coś dla brata doradził ?
@kodecss: super a kto jest producentem tych okien, bo wymieniłeś tylko systemy profili.
@kodecss: można jeżeli znajdziesz takie które spełni normy budowlane dla nowych budynków.
To nie rozumiem trochę tego. Tak łopatologicznie, to może być np:
Mercedes VEKA 82 ?
i
Ford VEKA 82 ?
@kodecss: nie nie jest tak. Po prostu Veka dostarcza profile z którym robi się okno, tak samo jak firma PressGlass dostarcza pakiety szybowe które się umieszcza w tym oknie, następnie przychodzi firma X która kupuje od firmy Veka profile od firmy PressGlass
na 19 tys a druga veke 82 na 22 tys
to ta veka 82 za 22 tys może być gorsza od tej za 19 tys ?
Musze mu to powiedzieć.
@kodecss: w teorii tak, w praktyce jednak zazwyczaj idzie za tym lepsza jakość wykonania, lepsza/więcej stali, może dodatkowe ocieplenia profili.
W załączeniu dwa profile Veka 82, pierwszy bez ocieplenia:
http://www.aluron.pl/wp-content/uploads/2015/09/Gemini_Veka_Softline82_systemy_pvc-aluminiowe_przekroj.jpg
drugi z dodatkowym ociepleniem:
https://i.pinimg.com/originals/8a/de/06/8ade06896b8f53782ea12c3d9af28ccb.jpg
@CloudNeine: a kto je produkował?
@CloudNeine: no i to jest producent. Jak napisałem powyżej, Salamandr to tylko producent profili, okna robi firma Oknoplast w Twoim wypadku i jezeli komuś chcesz polecić to poleć właśnie firmę Oknoplast a nie profile. Potem znajdzie u siebie lokalnego producenta który też robi na Salamandr ale będzie to tandeta, ostatecznie będzie miał do Ciebie pretensje bo ty zachwalałeś.
@ksiak: Czyli jedna firma ingerowała w profil okna dodając jakieś ocieplenie (jakie? Co to za materiał? Jakie parametry? Jakie właściwości?) a druga
@bb89: nic bardziej mylnego. Salamandr może produkować firma z Pcimia Dolnego przez Pana Kazia która daje aprobatę na zasadzie kaskady, podczas gdy np inne profile robi duża firma która jest w stanie sama je przebadać jak np Oknoplast.