Wpis z mikrobloga

Koko (ur. 1971, zm. 2018) – samica goryla nizinnego, urodzona w Ogrodzie Zoologicznym w San Francisco. Większość swojego życia spędziła pod opieką Francine Patterson, psycholożki, badającej m.in. zdolności komunikacyjne małp, uczestnicząc w programie badawczym.[...] Osiągała wyniki między 70 a 90 punktów w testach inteligencji (średnia dla dorosłego człowieka to 100 punktów).

Tymczasem statystyka światowa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#4konserwy #neuropa
Misiuucz - Koko (ur. 1971, zm. 2018) – samica goryla nizinnego, urodzona w Ogrodzie Z...

źródło: comment_1609781144rVL6I8QnKDFs3bWpNo2qzh.jpg

Pobierz
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sok_Mandarynkowy: Dokładnie. Osoby inteligentniejsze częściej wybierają ateizm czy liberalizm, dlatego jest pozytywna korelacja.

Jesteś za prawem do aborcji? To nie przypadek, że w Afryce jest zakazana. Ma ona bardziej konserwatywne społeczności. Złe warunki życiowe oraz edukacja negatywnie na ich wpływają.
  • Odpowiedz
@Ordo_Publius: Nah, nie bardzo. Akurat moja znam sporo wykształconych i inteligentnych osób, które wierzą w Boga.

Nie wiem, skąd się wzięły te bzdurne badania, skoro jeszcze nie tak dawno (lekko mówiąc, oczywiście) ateistów za wiele na świecie nie było, każdy w coś wierzył. To ślepa pogoń za dobrami materialnymi, które spowodowały postawy hedonistyczne i nihilizm, miały wpływ na porzucenie wyższych wartości.
  • Odpowiedz
@Ordo_Publius: Jestem za prawem do aborcji w niektórych przypadkach, byłem za utrzymaniem dotychczasowego kompromisu. Bardzo zawiodłem się wtedy na Konfederacji, na którą głosowałem. Powinni co najmniej wstrzymać się od głosu.
  • Odpowiedz
@Ordo_Publius: Rozwój nie ma nic do wartości człowieka.

Jestem w pełni za rozwojem nauki i technologii (w zdrowym rozsądku, bardzo nie podoba mi się, że mogą nas zastąpić roboty w wielu fachach/zawodach).

Jeśli ktoś zatraca wartości dlatego, że zaczął zarabiać kilka tysięcy więcej, to jest po prostu próżnym i marnym człowiekiem.
  • Odpowiedz
@Sok_Mandarynkowy: Ateizm oraz liberalizm światopoglądowy jest wynikiem rozwoju świata. Wyewoluował u ludzi na przestrzeni wieków, poprzez ich rozwój oraz poznanie świata.

Im człowiek jest bardziej rozwinięty, tym porzuca zbędne, obciążające go rzeczy. Zaczęło się od Deizmu w Oświeceniu.

Mnie nie obchodzi Twoja moralność, tak po prostu jest.
  • Odpowiedz
@Ordo_Publius: Nie jest, ponieważ wiara nigdy nie była do udowodnienia naukowego, dlatego jest wiarą. Gdyby było to takie łatwe, to nie miałaby ona sensu. Jeśli wszystko na świecie byłoby oczywiste, to nie byłoby sensacji, niespodzianek.

Po prostu świat nie jest prosty jak działanie 2+2.

W środowisku (praca, uczelnia) uchodziłem raczej za umiarkowanego konserwatystę, nikt mi nigdy nic nie zarzucił, a szef nazwał mnie "człowiekiem kierującym się kodeksem rycerskim". Nie uważam,
  • Odpowiedz