Aktywne Wpisy
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/larine_nj5JXlUyhV,q60.jpg)
larine +3
Robiliście sobie test osobowości 16personalities (16PF)? Jakie typy osobowości Wam wyszły?
Mi wyszedł ISFP-T - Poszukiwacz Przygód. Sama nie wiem, czy się z tym zgadzam.
Mi wyszedł ISFP-T - Poszukiwacz Przygód. Sama nie wiem, czy się z tym zgadzam.
Ludzie o osobowości Poszukiwacza Przygód to prawdziwi artyści, choć niekoniecznie tacy, którzy spędzają czas, radośnie malując pejzaże. Choć często to potrafią. Chodzi raczej o to, że wykorzystują swój zmysł estetyczny i projektowy, a nawet własne wybory i działania, aby przełamywać społeczne konwencje. Swoimi eksperymentami lubią rzucać wyzwanie
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/bezi232_1c5C8BIQOj,q60.jpg)
bezi232 +10
Zaczynam Panowie odczuwać ból fizyczny ze względu na samotność. Wyprowadzając się od rodziców jestem zupełnie sam. Siedzę w czterech ścianach i czuję ten cholerny ból. #!$%@?ę, moje życie ma dalej tak wyglądać? Ani się nie ma odezwać do kogo, ani zagadać. Gapię się w ten sufit jak debil z nadzieją, iż będą jeszcze lepsze czasy. #przegryw #samotnosc ##!$%@?
![](https://wykop.pl/cdn/c3201142/45a832c7567277ed4af08105841928b6f6135173d111cb7f0496b23842792afe,w150.jpg?author=bezi232&auth=ab90945e0ea2fb3dffb521ae08bdff21)
#gotujzwykopem
Komentarz usunięty przez moderatora
No to sprawdźmy.
Na początek "KUCHARZ WARSZAWSKI". Wprawdzie to książka z 1889 roku, ale to już prawie XX wiek:
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Karp wydaje mi się ciekawym materiałem na potrawy różnego typu.
Zresztą tradycja tradycją, ja kupuję karpia od czasu do czasu przez cały rok. Jest specyficzny, ale to mi się w nim podoba.
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
@arinkao: @KanalKulinarny: Z jednej strony, uboga, fakt. Ale z drugiej strony, opracowaliśmy własne, ciekawe potrawy z produktów, które często można pozyskać prosto z natury za free. To też się w pewien sposób liczy i jest piękne na swój sposób.
Przecież właśnie stąd mamy tyle potraw pachnących grzybami, kiszone buraki, kapustę w najlepszej i najzdrowszej postaci.
W sumie, nie sztuka zrobić fajny obiad, gdy ma się zaopatrzoną
Komentarz usunięty przez moderatora
@KanalKulinarny: @arinkao: Oczywiście. Ale czy kuchnie narodowe innych krajów też nie powstały z biedy? Każda kuchnia opiera się na tym, co było najbardziej dostępne. Kuchnia włoska jest prosta, ale opiera się na dobrych składnikach. Japończycy jedzą ryby, bo mieli ich zawsze dużo. W UK jest shepherd's pie, czyli typowe danie pasterskie.
Jedne kuchnie ewoluowały, inne się zatrzymały lub
Ale gdyby nikomu nie smakował, to przecież bym nie robił :)
Komentarz usunięty przez moderatora
@KanalKulinarny: What? Nie.
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Ja robię wołowiną ale na święta, nie na wigilię, będzie to tradycyjna rolada śląska (też bieda?) a potem faszerowana śliwką poledwica wieprzowa.
@KanalKulinarny: Ja wcale nie uważam, żeby ślepe przywiązanie do tradycji miało sens. Ja i moja siostra nie cierpimy połączenia grzybów z kiszoną kapustą, więc uszka do barszczu są robione z samych grzybów.
Nikt normalny nie będzie gotował potraw, których nikt nie chce jeść - to oczywiste.
Kompot z suszonych owoców bardzo
Komentarz usunięty przez moderatora
Ale mówisz o tym prawdziwym, dzikim, a nie hodowlanym z barwionym mięsem, prawda? Bo ten drugi to w sumie większy syf niż karp.
Fakt, przygotowanie go w taki sposób, żeby nie miał tego specyficznego aromatu wymaga trochę zabawy.
Ale jeśli kupisz dość małego osobnika, dobrze oczyścisz, ułożysz go na dobę w cebulce i mleku, to jest naprawdę smaczny.
Takie flaki czy nerki też wymagają odpowiedniego potraktowania, ale w gotowej potrawie są bardzo smaczne.
I tak właśnie traktuję karpia -
Czytałeś mój dzisiejszy wpis na mirko o karpiu? Dodam tylko że brat też nie chciał żoną tego jeść, opowiadali o obrzydliwej rybie, komunizmie, mule, błocie itp. dopóki nie spróbowali mojego. Trochę z tym zabawy ale warto. Jak źle zrobisz najlepsze mięso to też będzie do dupy, śmierdzące czy za tłuste. Karp wymaga wiecej uwagi niż np. pstrąg.
I #!$%@? Wam do tego! Nikt nie każe wam oceniać innych i #!$%@?ć karpia kilogramami.
Wesołych świąt!