Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@pawpawe: obstawiam, że w samochodach od 2010 w górę to już standard, więc już nawet nie tak nowe auta. Wręcz ciężko trafić na samochód, bez możliwości podłączenia telefonu do fabrycznego systemu.

@urojony_uzurpator: to obstawiasz źle.
  • Odpowiedz
@urojony_uzurpator:
Ale cytuj cały przepis xD

5. Kierującemu pojazdem silnikowym, który przewozi osobę, zabrania się palenia tytoniu lub spożywania pokarmów w czasie jazdy. Nie dotyczy to kierującego samochodem ciężarowym, który przewozi osobę w kabinie kierowcy, i kierującego samochodem osobowym, z wyjątkiem taksówki.
  • Odpowiedz
Zauważyłem ze im droższy samochód tym częściej kierowca rozmawia trzymając telefon przy uchu, może nie potrafią podłączyć? ;)
  • Odpowiedz
@urojony_uzurpator: jak ktoś ma BT w samochodzie i rozmawia przez tel bezpośrednio, powinien dostawać automatycznie mandat z mnożnikiem, za głupotę. Nie rozumiem jak można nie sparować telefonu z samochodem.
  • Odpowiedz
@urojony_uzurpator: Tak! I to bardzo często są młode osoby, które mają nowe auta, gdzie telefon ma możliwość polaczenia się z samochodem :-D

Ja w fordzie z 2007 miałem taką opcję a była to wersja bogata. Miała elektryczne szyby z przodu i klimatyzację i.... I tyle xD
  • Odpowiedz
@SpalaczBenzyny: Jest w tym trochę prawdy, ale to też kwestia priorytetyzowania uwagi. Ja jak słucham audiobooków w mieście to co chwilę łapię się na tym, że nie słyszałem ostatnich 20s. Z rozmówcą też możesz powiedzieć "poczekaj" i kontynuować gdy na drodze dzieje się mniej. Wiadomo, że jedzenie kanapki łatwiej "zawiesić".

Sednem jest to, że to zajęcie nie ręki, tylko uwagi kierowcy stanowi zagrożenie, tymczasem prawo sugeruje co innego.
  • Odpowiedz