Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Just_Think_More: możliwość teoretyczna. W praktyce, gdyby każdy korzystał w ten sposób jaki chwalisz, to praktycznie byłby problem.

Jeżeli już na samym początku masz 30 % osób, które dołączyło, z czego duża odsetek nie chce korzystać z wieloletniego planu, to tak, ten program to porażka
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@wiecznylowcaumyslow:

Jeżeli już na samym początku masz 30 % osób, które dołączyło, z czego duża odsetek nie chce korzystać z wieloletniego planu, to tak, ten program to porażka

No cóż zrobić, że większość narodu nie potrafi liczyć ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@wiecznylowcaumyslow: posłuchaj, TFI nie potrzebują mieć ochrony jak banki i BFG bo TFI nie trzymają tych pieniędzy. Jeżeli jednego dnia 100% uczestników przyszłoby wypłacić środki to fundusz by sprzedał te aktywa na rynku i wypłacił kasę uczestnikom, proste jak budowa cepa. Pomijam fakt, że nie wszystkie aktywa są natychmiast dostępne ale prawdopodobieństwo ich wyprzedaży po to żeby podtrzymać płynność TFI jest bliska zeru.

TFI jedynie zarządza portfelami aktywów, gdyby z
  • Odpowiedz
@vinmcqueen: ja doskonale wiem, że nie trzymają tych pieniędzy. I mam też świadomość jaką płynność mają niektóre aktywa. Fundusz nie kupuje po kilka akcji lub obligacji. Jeżeli każdy by traktował PPK, tak jak zachęca ten wyżej, to TFI nie mogłoby funkcjonować w takiej formie, aż w takim stopniu obracając aktywami, będąc jednocześnie gotowymi do wypłaty całości składek. To nierealne.
  • Odpowiedz
@wiecznylowcaumyslow: wybacz, w takim razie trochę nie do końca rozumiem co chciałeś udowodnić. Rozumiem obawy, rozumiem sceptycyzm co do programów emerytalnych organizowanych przez państwo i serio osobiście też nie zamierzam kogoś na siłę przekonywać do tego programu. Oczywiście, w tak skrajnym przypadku TFI nie byłoby w stanie funkcjonować, ale naprawdę - to jest skrajność, która nie zmaterializowała się ani w tym roku, ani podczas ostatniego kryzysu finansowego. Tym bardziej, że
  • Odpowiedz
@vinmcqueen: Ja piszę o tym, że PPK jest porażką, ponieważ zapisało się tylko 30% społeczeństwa. Nie jest obdarzone zaufaniem społeczeństwa. Podobne programy są w zakładach pracy "prywatnie" i ludzie chętnie z nich korzystają. Wiele osób woli nie korzystać z tego, niż się martwić, że coś z tym programem się stanie, podobnie jak z OFE.

Kolega wyżej stara się udowodnić, że są super, bo można ciągnąc od pracodawcy niecały 1% dodatku
  • Odpowiedz