Wpis z mikrobloga

Mirki z #krotkofalarstwo urzeźbiłem Inverted V na pasmo 40m. Zasilana przewodem H1000, ramiona po ~10m, rozwarcie ramion większe niż 90* balun zrobiony na ft240-43 z17 zwojami wg. tego przepisu i po podłączeniu metrovny swr na 7.1MHz mam około 19. Najniższy swr jest troszkę niżej bo na 6.9MHz ale i tak ma wartość 16. Szczyt anteny jest na wysokości 13m. Kurde niepokoi mnie blaszany dach, w zasadzie 3/4 ramion jest nad dachem czy może mieć to wpływ na swr? jak sobie z tym poradzić?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SP8SKZ: A jak z zakłóceniami po usunięciu baluna? czytałem o tym, że niby bez niego u sąsiadów lodówki zaczną żyć własnym życiem jak dam 100W w palnik ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@wiecejszatana: nic a nic, cisza jak makiem zasiał. Max wskazanie jakie metrovna 250 może pokazać na swr to 99.99. Pierwsze myślałem, że to może od blaszanego dachu, ale grzebiąc w internecie ludzie pisali, że też mają blachę na dachu i nic. Może faktycznie ten balun samoróbka, coś nie tego bo nawinąłem 17 zwojów a wszędzie pisze o 10? coś koło.
Chyba, że antena ma być napięta jak guma w majtach,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@PowerfulTransistor: Dziś obadam. Dach jest stromy, dwuspadowy, a antena w punkcie mocowania jest może z 40cm nad dachem. ( ͡° ͜ʖ ͡°) jest skalibrowany, nad inv V wisi antena diamonda cp5hs i na niej wskazania swra są 1.2, 1.1 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz