Wpis z mikrobloga

Pytanie do ambitnych osób uczących się na studiach, ew. uczących się czegokolwiek. Ile czasu faktycznie się uczycie? Mam trochę ciśnienie z terminami i zastanawiam się jak wygląda produktywność u innych. Stosuję technikę POMODORO i robię codziennie 3 godziny faktycznej nauki (na to się składa robienie jakiś zadań + research, tyle czasu na samo zakówanie na pamięć to chyba za dużo by było).
Za bardzo nie wiem co mnie ogranicza w podniesieniu tych 3 godzin,czy lenistwo, czy granice w pracy mózgu, czy to kwestia ustawienia priorytetów (w końcu mam też inne obowiązki poza nauką).

#studia #studbaza #nauka #produktywnosc #rozwojosobisty
  • 5
@kuddelmuddel: Kwestia tego ile chcesz sie nauczyć. Praca mózgu też jest ograniczona lecz im więcej się uczysz tym bardziej rozbudowujesz swój mózg i możesz coraz więcej info mielić. Jeszcze zależy ile na prawdę zapamiętujesz z tej nauki. Bo tak na prawdę najwięcej się uczysz jak sobie zaczynasz robić testy, próbujesz sobie wszystko przypomnieć.
@kuddelmuddel: ja nie robię sobie przerw nigdy, jestem te 2-3h w stanie uczyć się bez przerwy zazwyczaj, uczę się w tygodniu od pon-śr wieczorami, w czwartek i piątek mam całkowicie wolne, w sobotę jak mi się chce, do 4h raczej, a niedziele wale od samego rana dopóki nie pójdę spać
@kuddelmuddel: zależy co mam, zazwyczaj rozwiązuje same zadania przez większość dnia, czytanie książek tez jest w tym zawarte, ale w niedziele nie czytam, raczej staram się w ciągu tygodnia
@kuddelmuddel Ja też raczej nie robię przerw z góry ustalonych. Jstem na studiach informatycznych i większość tego co muszę to robienie czegoś, wypełnienia jakichś sprawozdań, analizowanie czy pisanie kodu, więc proces nauki jest procesem robienia czegoś, jeżeli mam wykonać X, to generalnie czytam o co chodzi, sprawdzam jak działa i zabieram się do prób wykonania tego. Zatem nie ma u mnie jakiegoś długotrwałego procesu czytania i zapamiętywania dużych ilości informacji, a jeśli