Aktywne Wpisy

Szymon_w_Sieci +78
System kaucyjny to nie fanaberia – to normalność.
Działa od lat w Niemczech, Skandynawii i krajach bałtyckich. Efekty?
✔️ Czystsze ulice
✔️ Wyższy poziom recyklingu
✔️ Nowe impulsy dla gospodarki
Najgłupszy
Działa od lat w Niemczech, Skandynawii i krajach bałtyckich. Efekty?
✔️ Czystsze ulice
✔️ Wyższy poziom recyklingu
✔️ Nowe impulsy dla gospodarki
Najgłupszy
źródło: Pełne doniosłeś To puste też dasz radę
Pobierz
Stebat +36

Mindset 99% programistów to takie dno, że większy pożytek dla społeczeństwa generują na teraz chyba nawet feministki xD.
Aby odpalić większość aplikacji to trzeba mieć komplet MS VC++ , wszystkie możliwe deweloperskie biblioteki pythona i kto wie co jeszcze. Bo leniwce z it "nie będą wymyślać koła na nowo" i zamiast napisać uczciwie 3 linijki kodu to wola dołączyć do programu 60 mb dll-ke która ma te funkcjonalność, kolejne 3 linijki kodu, kolejna dll-ka, tym razem tylko 36mb i nagle ściągasz nowego painta v2.137 i okazuje się że zajmuje on 4 GB na dysku i by w ogóle płynnie chodził potrzeba tyle samo RAM XD
S----------u nie ma końca, każda nowa wersja każdego programu włącza się coraz wolniej na coraz lepszych sprzętach nie dając często żadnej nowej funkcjonalności za wyjątkiem zaokrąglonych ikonek w GUI.
Komputery programu Apollo miały ram liczony w kilobajtach. Dzisiejszy programista by stworzyć coś co wyląduje na księżycu potrzebowałby superkomputera, a pewnie jego oparty na 3748 losowych dll-kach ulep wywalił by się na pysk przed włączeniem silników manewrowych.
Naprawdę nie wyobrażam sobie takiego cyrku w innych branżach. Wyobraź sobie - automotive. Klaus projektuje wnętrze nowego BMW i musi zaprojektować silnik do wycieraczek. Ale ale.. "po co wymyślać koło na nowo" wstawmy na podszybie opla Corsę, odkrecimy koło i w to miejsce wstawimy wycieraczkę i już Johan, patrz- obraca się.
Tak, dokładnie tak działają współczesne aplikacje (dla tych którzy jeszcze nie zauważyli) Cyberpunk na bank też cięgnie w sobie dziesiątki gb niepotrzebnych bibliotek z których realnie potrzeba było pewnie że 100mb
Obecna elektronika to wielowątkowe procesory z architekturą liczoną w pojedynczych nanometrach, super szybkie dyski, cały ten bajer. I serio dać to wszystko współczesnemu programiście to nowa definicja powiedzenia "rzucić diamenty przed wieprze".
Ps. Można tagować jako nieśmieszna pasta :(
No ale lepiej se pokrzyczeć bo nie umiem zainstalować paczki ktora robi to sama, wystarczy 2x kliknać xD
@2Mhz_4Kb: Oj tak byczq +1
Większość programistów których znam pozjadała wszystkie umysły, mają problem żeby dogadać się między sobą i problem żeby wybrać jedną z dwóch dobrych opcji. Najgorsze co można to dać im wybór, muszą być krótko trzymani. A jak wpadnie zgłoszenie błędu to nawet jak jest oczywiste to będą się
@2Mhz_4Kb: Masz rację ale perły ;)
Idź powiedz elonowi, że jego nowoczesne sterowanie załogowej kapsuły dragon w JavaScript na panelu dotykowym marnuje ram i zamiast marnować czas na pracę nad lądowaniem rakiet czy spaceship, zoptymalizowali by kod tak, by używał 32 kB, bo apollo tak miał xD
Psioczysz na zależności, także nie wiesz o czym piszesz. Jak bycie seniorem to pisanie parsowania dat czy tokenów jwt od podstaw bo używanie posiadanych zasobów to zło i zależności to zło, to ja pieprzę taka januszerkę.
Co do samej gry, na gtx 1070 działa mi na ultra, fhd w 40-60 klatek, co jest dobrym wynikiem, grałem w gorsze tytuły. A optymalizacja gier to jest totalnie inna sprawa niż jakieś zależności. Mam ziomka, co pracuje przy tworzeniu i opowiadał mi