Wpis z mikrobloga

System kaucyjny to nie fanaberia – to normalność.
Działa od lat w Niemczech, Skandynawii i krajach bałtyckich. Efekty?
✔️ Czystsze ulice
✔️ Wyższy poziom recyklingu
✔️ Nowe impulsy dla gospodarki

Najgłupszy argument przeciwników?
„Ale jak ja mam zanieść te puste butelki do sklepu?!”
👉 Ciekawe, że pełne dałeś radę zanieść – i to znacznie cięższe! 😅

System kaucyjny to krok w stronę cywilizowanego państwa, a nie „utrudnianie życia”
Zyskamy wszyscy – mniej śmieci pod nogami, więcej surowców w obiegu.

Pytanie do Was:
Wolicie płacić za śmieci, które walają się w lasach i na chodnikach, czy odzyskać parę groszy i mieć czystsze otoczenie?

#systemkaucyjny
#butelki
#polska
#ekologia
SzymonwSieci - System kaucyjny to nie fanaberia – to normalność.
Działa od lat w Niem...

źródło: Pełne doniosłeś To puste też dasz radę

Pobierz
  • 148
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szymon_w_Sieci: W Szwecji niewielkie sklepy miały automaty, czy w polsce też tak będzie? Czy standardowo będzie trzeba jechać 30 kilometrów do odpowiednio wielkiego marketu który ma wymagany automat?

Plus problem jaki zauważyłem w SE. Co jeśli farba z etykiety się uszkodzi i automat nie przyjmie butelki?
Tzn, ja wiem co wtedy, wtedy ma się lipę.
  • Odpowiedz
  • 1616
Ej opie xD a czemu jak ktos z zachodu przyjeżdża to ciagle mowi ze nasze miasta sa takie czyste nie to co u nich?
  • Odpowiedz
@Szymon_w_Sieci

Wolicie płacić za śmieci, które walają się w lasach i na chodnikach, czy odzyskać parę groszy i mieć czystsze otoczenie?

Czyli skoro teraz zamiast oddawać butelki śmieciarzom, którzy i tak jeżdżą raz w tygodniu za śmieciami, będę spalał własne paliwo i zużywał swój własny środek transportu by te butelki przetransportować do sklepu i tam je zutylizować, to znaczy że za wywóz śmieci opłaty spadną, prawda? Prawda???
  • Odpowiedz
@Dalamar: Heh, nikt Ci nie każe specjalnie jechać autem tylko po to, żeby oddać butelki 😉. System jest pomyślany tak, żeby przy okazji zakupów można je było zwrócić i odzyskać kaucję. Większość ludzi i tak robi zakupy raz–dwa razy w tygodniu, więc nie ma tu żadnego „dodatkowego spalania paliwa”.

A co do opłat za śmieci to już temat dla gmin i ustawodawcy. Logicznie patrząc, im więcej odpadów wraca do recyklingu
  • Odpowiedz
SzymonwSieci jest niefunkcjonalny, bo nie można gnieść, to ma być wygodne dla osób ktore kupują a nie firm które na tej segregacji zarabiają.

@twoj_starrry: Rozumiem, że brak zgniatania może się wydawać niewygodny, ale to właśnie dzięki temu butelki mogą być ponownie przetwarzane szybciej i skuteczniej, ponieważ maszyna rozpoznaje kod kreskowy i typ opakowania. Gdybyśmy je zgniatali, system nie wiedziałby, czy to np. polska butelka z kaucją, czy importowana
  • Odpowiedz
przy okazji zakupów można je było zwrócić i odzyskać kaucję.

@Szymon_w_Sieci: wystarczyloby w skupach zaoferowac 10gr za butelke PET. Producenci juz placa tzw oplate produktowa, ktora moglaby isc na poczet tego skupu. I nie byloby zadnego problemu.
Do tego zmusisz producentow piwa do ujednolicenia butelek i kategoryczny nakaz przyjmowania zwrotnych, na skupach lub w sklepach. I zadnego problemu by nie bylo.
Teraz pan zul, pan zbieracz, pan ktory z rana obchodzi
  • Odpowiedz
@xyz_xyz: ale to zależy z którego zachodu, na przykład Niemcy są zajebiście czyste i zadbane (pomijając wielkie miasta na północy typu hamburg czy berlin), za to taka anglia to jeden wielki śmietnik
  • Odpowiedz
@Szymon_w_Sieci

1. Nie odzyskasz, tylko najpierw dopłacisz a potem musisz się fatygować żeby wyjść na zero
2. Udowodniono, że ten cały system kaucyjny spowoduje podniesienie cen za wywóz śmieci
DEMONzSZAFY - @SzymonwSieci 
 Wolicie płacić za śmieci, które walają się w lasach i n...

źródło: images

Pobierz
  • Odpowiedz