Aktywne Wpisy

naganiaczherculesa +137
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

SystemHalted2_0 +57
Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją od bardzo dawna. Serio, jakby ktoś mi wcześniej powiedział, że system może nie walczyć ze mną tylko po prostu działać, to bym nie uwierzył. To dojrzały, szybki i elegancki system, który daje mi pełną kontrolę i nie próbuje na każdym kroku wciskać konta online, telemetrii, reklam ani asystentów z AI, których nikt nie prosił.
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
źródło: temp_file1560360692872629706
Pobierz

Działa od lat w Niemczech, Skandynawii i krajach bałtyckich. Efekty?
✔️ Czystsze ulice
✔️ Wyższy poziom recyklingu
✔️ Nowe impulsy dla gospodarki
Najgłupszy argument przeciwników?
„Ale jak ja mam zanieść te puste butelki do sklepu?!”
👉 Ciekawe, że pełne dałeś radę zanieść – i to znacznie cięższe! 😅
System kaucyjny to krok w stronę cywilizowanego państwa, a nie „utrudnianie życia”
Zyskamy wszyscy – mniej śmieci pod nogami, więcej surowców w obiegu.
Pytanie do Was:
Wolicie płacić za śmieci, które walają się w lasach i na chodnikach, czy odzyskać parę groszy i mieć czystsze otoczenie?
#systemkaucyjny
#butelki
#polska
#ekologia
źródło: Pełne doniosłeś To puste też dasz radę
PobierzPlus problem jaki zauważyłem w SE. Co jeśli farba z etykiety się uszkodzi i automat nie przyjmie butelki?
Tzn, ja wiem co wtedy, wtedy ma się lipę.
Czyli skoro teraz zamiast oddawać butelki śmieciarzom, którzy i tak jeżdżą raz w tygodniu za śmieciami, będę spalał własne paliwo i zużywał swój własny środek transportu by te butelki przetransportować do sklepu i tam je zutylizować, to znaczy że za wywóz śmieci opłaty spadną, prawda? Prawda???
A co do opłat za śmieci to już temat dla gmin i ustawodawcy. Logicznie patrząc, im więcej odpadów wraca do recyklingu
@twoj_starrry: Rozumiem, że brak zgniatania może się wydawać niewygodny, ale to właśnie dzięki temu butelki mogą być ponownie przetwarzane szybciej i skuteczniej, ponieważ maszyna rozpoznaje kod kreskowy i typ opakowania. Gdybyśmy je zgniatali, system nie wiedziałby, czy to np. polska butelka z kaucją, czy importowana
Kranówa życiem.
@Szymon_w_Sieci: wystarczyloby w skupach zaoferowac 10gr za butelke PET. Producenci juz placa tzw oplate produktowa, ktora moglaby isc na poczet tego skupu. I nie byloby zadnego problemu.
Do tego zmusisz producentow piwa do ujednolicenia butelek i kategoryczny nakaz przyjmowania zwrotnych, na skupach lub w sklepach. I zadnego problemu by nie bylo.
Teraz pan zul, pan zbieracz, pan ktory z rana obchodzi
Dobrze że większośc sklepów miała obok automatu worek na odpady plastikowe
Pewnie dlatego system nie obejmuje butelek po alkoholu, ani kartonów. I zgniecionych opakowań.
1. Nie odzyskasz, tylko najpierw dopłacisz a potem musisz się fatygować żeby wyjść na zero
2. Udowodniono, że ten cały system kaucyjny spowoduje podniesienie cen za wywóz śmieci
źródło: images
Pobierz