Aktywne Wpisy

bydlo +16
śmieszą mnie wykopki co kibicują garnuchom zamiast Argentyńskiej rasie panów #mecz
kutasoglu +20
Messi to chyba jest taki sawant piłki nożnej. Sam sądziłem, że jak minie mu ta specyficzna fizyczność i zwrotność, to znikną jego przewagi. Ale no gość ma prawie 40 i jest nadal wybitnym grajkiem.
No jest k---a inny. Umysłowo też, bo to widać, 40 letni koleś z umysłem 12 latka. Niemniej trudno mówić, że nie jest to najlepszy piłkarz w historii, bo najpewniej jest. Sam go nie lubię, bo jest nijaki. Ale
No jest k---a inny. Umysłowo też, bo to widać, 40 letni koleś z umysłem 12 latka. Niemniej trudno mówić, że nie jest to najlepszy piłkarz w historii, bo najpewniej jest. Sam go nie lubię, bo jest nijaki. Ale

Działa od lat w Niemczech, Skandynawii i krajach bałtyckich. Efekty?
✔️ Czystsze ulice
✔️ Wyższy poziom recyklingu
✔️ Nowe impulsy dla gospodarki
Najgłupszy argument przeciwników?
„Ale jak ja mam zanieść te puste butelki do sklepu?!”
👉 Ciekawe, że pełne dałeś radę zanieść – i to znacznie cięższe! 😅
System kaucyjny to krok w stronę cywilizowanego państwa, a nie „utrudnianie życia”
Zyskamy wszyscy – mniej śmieci pod nogami, więcej surowców w obiegu.
Pytanie do Was:
Wolicie płacić za śmieci, które walają się w lasach i na chodnikach, czy odzyskać parę groszy i mieć czystsze otoczenie?
#systemkaucyjny
#butelki
#polska
#ekologia
źródło: Pełne doniosłeś To puste też dasz radę
PobierzPlus problem jaki zauważyłem w SE. Co jeśli farba z etykiety się uszkodzi i automat nie przyjmie butelki?
Tzn, ja wiem co wtedy, wtedy ma się lipę.
Czyli skoro teraz zamiast oddawać butelki śmieciarzom, którzy i tak jeżdżą raz w tygodniu za śmieciami, będę spalał własne paliwo i zużywał swój własny środek transportu by te butelki przetransportować do sklepu i tam je zutylizować, to znaczy że za wywóz śmieci opłaty spadną, prawda? Prawda???
A co do opłat za śmieci to już temat dla gmin i ustawodawcy. Logicznie patrząc, im więcej odpadów wraca do recyklingu
@twoj_starrry: Rozumiem, że brak zgniatania może się wydawać niewygodny, ale to właśnie dzięki temu butelki mogą być ponownie przetwarzane szybciej i skuteczniej, ponieważ maszyna rozpoznaje kod kreskowy i typ opakowania. Gdybyśmy je zgniatali, system nie wiedziałby, czy to np. polska butelka z kaucją, czy importowana
Kranówa życiem.
@Szymon_w_Sieci: wystarczyloby w skupach zaoferowac 10gr za butelke PET. Producenci juz placa tzw oplate produktowa, ktora moglaby isc na poczet tego skupu. I nie byloby zadnego problemu.
Do tego zmusisz producentow piwa do ujednolicenia butelek i kategoryczny nakaz przyjmowania zwrotnych, na skupach lub w sklepach. I zadnego problemu by nie bylo.
Teraz pan zul, pan zbieracz, pan ktory z rana obchodzi
Dobrze że większośc sklepów miała obok automatu worek na odpady plastikowe
1. Nie odzyskasz, tylko najpierw dopłacisz a potem musisz się fatygować żeby wyjść na zero
2. Udowodniono, że ten cały system kaucyjny spowoduje podniesienie cen za wywóz śmieci
źródło: images
Pobierz