Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#elektronika #automatyka #inteligentnydom #budowadomu

Mam rozdzielacz podłogówki i chciałbym zainstalować w nim siłowniki które mogą otwierać, zamykać oraz otwierać w danym stopniu przepływ wody. Szukam pod hasłem siłownik PWM, ale to chyba stało się hasłem marketingowym i nie mogę znaleźć konkretnego urządzenia.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WMPP: Mam zwykłe zawory z siłownikiem na listwie rozdzielającej steruje to na zasadzie - za zimno zawór otwiera dopływ ciepłej wody na listwie z danego obwodu, za ciepło - zawór zamyka, nie wiem po co chcesz mieć nastawy zaworu, bezwładność i ustawiona temperatura załatwia wszystko. W razie potrzeby mogę sobie zawór otworzyć zdalnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr: w chwili obecnej steruje tym ręcznie, dwa obwody otwarte na maksa, reszta stopniowo. Dzięki temu, tam gdzie mam duże przeszklenie podczas dużego wiatru grzeje mocno aby była kurtyna powietrzna. Niestety mam skrzynkę z rozdzielaczem za szafą, i muszę ją odsuwać aby sterować otwarciem obwodów. Jak wiatr się uspokoi, to będę musiał skręcić ogrzewane w obwodzie przy dużym oknie.
  • Odpowiedz
  • 1
@WMPP: podłogówka ma duża bezwładność, sterowanie pwm realizuje się przez otwarcie zaworu np na 3 minuty i zamkniecie na 7 (wtedy w teorii masz 30% mocy grzewczej). Ewentualnie można sobie skomplikować życie i próbować otwierać zawór przez np 30s (wtedy zawór otwierający się przez 120s otworzy się na 25%) i wtedy wysyłać sygnał - 1s otwieranie, 1s zamykanie). Nie spotkałem się nigdy z innym rozwiązaniem sterowania podłogówką, ani także z
  • Odpowiedz
@WMPP: Planowałem robić to co Ty ale odpuściłem, Zrobiłem za to włączanie pompy obiegowej od podłogówki na całej listwie z uśrednionej temperatury pomieszczeń na danym rozdzielaczu. Działa 4 lata i się sprawdza.
Mam 2 rozdzielacze i każdy sterowany tak samo. Sypialnie po prostu lekko zaworem przykręciłem na rodzielaczu na stałe by było nieco chłodniej w niej. Wyszło o wiele taniej i na dziś sterowanie każdym pomieszczeniem oddzielnie uznaję za zbyt
  • Odpowiedz