Wpis z mikrobloga

Witam, jak najlepiej rozlozyć zbrojenie nna moich ławach. Mam pręty 12m długości i chcialem zacząć kręcić belki i teraz pytanie do fachowcow:

ktore odcinki zrobić dlugie na 12m, czy jak logika amatora podpowiada, że te najdluzsze :p ttlo ze sciany mają.12,69. Czy moze jednak zaginać pręty jakoś w duze L 4m/8m i ukladac je w narożach i lączyc je na odcinkach prostych na scianach.

Wydajw sie latwe ale jak chce sie za.to zabrać to się komplikuje.

#lawyfundamentowe #budujzwykopem #budownictwo #inzynierbudowlany #kierownikbudowy
M.....e - Witam, jak najlepiej rozlozyć zbrojenie nna moich ławach. Mam pręty 12m dłu...

źródło: comment_1607352682YpRG7MJqHxIdiqmFtpOVoi.jpg

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Master_of_Bukakke: Zagadnienie wbrew pozorom dość złożone. No ale chciałeś literaturę to proszę. Przykładowa publikacja w tym temacie.
Należy pamiętać, że nie każdy pręt można wygiąć do 135 st., więc zależy jaką klasę stali masz. Jako uzupełnienie wycinek normy [PN-B-03264-2002] o długościach zagięć. Kilka punktów wyżej w normie znajdziesz też dopuszczalne promienie gięć.
Whys - @MasterofBukakke: Zagadnienie wbrew pozorom dość złożone. No ale chciałeś lite...

źródło: comment_1607616390RtJ0Et3aN45JSkfbDXYkgP.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Master_of_Bukakke: Ja zawijałem wszystkie na 135* a do tego w słupach obracałem każde następne strzemiono żeby nie było w linii, tworzyła się taka spirala z tych zakończeń. Jeśli chodzi o podciągi to najlepiej jak zawijasy są na górnym pręcie i skierowane w dół.

Kupiłem sobie taką giętarkę:
W zupełności wystarcza na całą budowę a i robota przyjemnie i szybko idzie.
CoTyNiePowiesz - @MasterofBukakke: Ja zawijałem wszystkie na 135* a do tego w słupach...

źródło: comment_1607621401LKiPikS5LRM89gL1tEJ9y7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Master_of_Bukakke: Dużo zależy od obciążenia przekazywanego na ławy. Z jednej strony ławy części mieszkalnej są bardziej obciążone (większą reakcja gruntu w części odciążonej), bo masz jeszcze poddasze, dlatego dozbrojenie narożnika jest jak najbardziej wskazane. Możliwe, że konstrukcja części garażowej jest na tyle lekka, że nie było takiej potrzeby, aczkolwiek od ław pod wjazdami garażowymi tego typu dozbrojenia się zaczyna.
  • Odpowiedz
@Whys: @dyzenteria:

Czesc ponownie. Kolejne dni budowy i kolejne dylematy.

#ocieplenie sciany fundamentowej : dostałem taką odpowiedz od projektanta : Bez wiekszego znaczenia, w tym przypadku , nie ma piwnicy. Jesli roznica cenowa niewielka lepiej 10, ale 5
  • Odpowiedz
@Master_of_Bukakke: Słaba odpowiedź. Punktem wyjścia jest temperatura w pachwinie poziomej między podłogą, a ścianą parteru. Jeżeli w czasie użytkowania temperatura w nim zejdzie poniżej temperatury punktu rosy, to mamy tam kondensację pary wodnej i grzyba. Także idąc od góry, od ocieplenia podłogi na gruncie, to ta warstwa ocieplenia musi mieć swoją kontynuację w postaci bloczka/bloczków o małej przewodności cieplnej, aby nie dochodziło do wzmożonej ucieczki strumienia ciepła. To jedna sprawa.
  • Odpowiedz
@Master_of_Bukakke: Zdecydowanie tak. Po opisach przegród widać, że projekt jest typowy, czyli przeciętny. Jeżeli zdecydowałeś się na hydroizolację bitumiczną, to w przypadku ściany z bloczków betonowych wskazane jest, aby wykonać ją przy założeniu zalegającej wody opadowej czy też pod ciśnieniem, czyli ciężkiej grubości 4mm. Wtedy jest szansa, że spełni swoją rolę niwelując niedoskonałości samej ściany, która wykonawczo nie będzie idealna.
  • Odpowiedz