Mireczki z #piwowarstwo - fermentacja ciśnieniowa, czy ktoś robił? Nie mam ciągle lodówki z kontrolą temperatury, w mieszkaniu jest nawet 26 stopni czasem w cieplejszy dzień, a chce mi się lagerka, ponoć da się to ogarnąć - pytanie, kto próbował i coś podpowie?
@Podstarzaly_Mandalorianin: Lichtus ostatnio nagrał o tym film. W komentarzu pisał, że zeszło mu do 2BLG i pgólnie poza siarą nie miał zastrzeżeń do smaku piwa. Możesz spróbować pozyskać kveiki oslo i fermentowaać w wysokich temperaturach
@bomba4: mam kveiki Oslo i fermentowalem w 30 stopniach, muszę przyznać że nic nie schrzanilem (albo coś przeoczyłem, ale nie wiem co) i w jednej warce estry w drugie apteka...
@bomba4: jeśli jużto w niskich temperaturach żeby za dużo nie naprodukowały. ogólnie przeprowadziłem taki test uwarzyłem 2 identyczne warki pilsa przefermentowałem s-23 a pseudopilsa oslo właśnie zasyp pilzneński wiedeński carapils chmielenie iunga na goryczke i willamette szyszka z własnej uprawy na aromat. piwa diametralnie sie różnią. pils wyszedł klasyczne a pseudopils jest zmętniony i estrowy (czuje białe winogrona w zapachu)
@Podstarzaly_Mandalorianin ja się zbieram na zakup Fermzilli z Bahnik.cz Tylko, że lagerowe drożdże to 16-18 stopni potrzebują max, przy 15psi ciśnienia.
Wpis z mikrobloga
Skopiuj link
Skopiuj link