Wpis z mikrobloga

@JuzNieBedePodrywalMirabelek:

W pewnej wiosce mieszkał sobie gospodarz, który miał kurnik. Co noc do tego kurnika przychodził sprytny lisek i pożerał jedną kurę albo koguta, zależy na co miał chrapkę. I tak to trwało miesiącami, aż pewnego dnia gospodarz

schwytał liska i zapytał:

- Czy to ty wyjadasz stopniowo mój drób?

Na co sprytny
  • Odpowiedz
@pepepanpatryk: Ja nie w temacie ale czym sie rozni zamykanie reczne od telefonowego?
Chodzi o to ze wieczorem se zamykasz kurnik nie muszac wychodzic z domu? A skad wiesz ze wszystkie kuraki sa w srodku?
  • Odpowiedz
@JuzNieBedePodrywalMirabelek: na studiach kiedyś był taki szalony kolega co Arduino w małym palcu miał. Robiliśmy jakieś czujki itp, na silniczkach frezarki do grawer z laserów, no i była koncepcja systemu obronnego kurnika na gumowe kule. Była to swoista dysputa na kilka zajęć o problemach.
Koncepcja 1 zakładała po zamknięciu drzwi nawala we wszystko co wejdzie na teren (najprostsza) Aczkolwiek wykładowca zapytał co będzie jak lis wpadnie na teren a nie
  • Odpowiedz
@Nolimit: Panieeee xd tam pozyskałem silniki od podnoszenia szyb z rovera 25, który rozwaliłem lata temu a częsci sobie zostawiłem xd Tak samo to ramie, to jest mechanizm od szyb od rovera. do tego polutowałem se płytke,napisałem soft a całość zintegrowałem z Home Assistant.
  • Odpowiedz
@gorzki99: Wiesz w sumie to może inny case niż u OP-a, to jest w moim rodzinnym domu, rodzice tak pracują, że często nie ma nikogo w domu wieczorem i byłoby otwarte całą noc, a teraz sobie zamykają z apki. Jest kamera :)
  • Odpowiedz
że często nie ma nikogo w domu wieczorem i byłoby otwarte całą noc, a teraz sobie zamykają z apki. Jest kamera :)

@pepepanpatryk: OK sama idee zamykania zdalnego rozumiem. Jest ok.

Ale juz mnie nie przekonuje "jest kamera" Za uja nie wylapiesz ze jednej kury Ci brakuje i zamkniesz. No chyba ze masz 2 kury i kamere tak ustawiona ze obejmuje caly kurnik
  • Odpowiedz