Wpis z mikrobloga

Są tu jacyś userzy internetu od #netia w #lublin? Mam pakiet 300 Mbit (podobno światłowód), strona speedtest.pl pokazuje w porywach max 40 Mbit - kręcić "małysza" czy to taki lubelski standard? Sprawdzałem na dwóch różnych komputerach i 3 smartfonach. Średni speed to 20-25, te 40 to raz mi się pokazało. Mam od nich jakiś router bezprzewodowy dorzucony, ale nie widzę tam w ustawieniach jakis opcji. Czy user @Netia_Official to Netia i może się wypowiedzieć w temacie?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sprzedafcaMakaronu: Ile zatem masz po kablu? Jak wyżej napisali, po wifi to se możesz sprawdzać :) Kabel tylko porządny, może być ten co był z routerem i koniecznie gigabitowa karta sieciowa z dobrymi sterownikami bo będziesz miał 100 Mbit nawet po kablu.

Ja mam w Lublinie Netię 1 Gbps i po kablu było na speedteście jakieś 960 Mbit, natomiast po wifi nigdy nie wykręciło więcej niż 100 na 2,4 Ghz
  • Odpowiedz
@sprzedafcaMakaronu po kablu ogarniesz, po wifi wbudowanym.nie. Ta karta Asusa w teorii moze dac rade, w praktyce nie wiem, wydaje mi sie ze usb2.0 to za malo. Jeszcze router musisz dzialac w zakresie 5ghz
  • Odpowiedz
@sprzedafcaMakaronu: Skoro jest LAN 1000 to moim zdaniem po kablu będzie 300, sprawdź to, czy wszystko jest OK z prędkością. Jak już sprawdzisz że kabel daje 300 to po wifi również powinno dochodzić do 300 ale to musi być 5 Ghz, jesteś podłączony do SSID z 5 Ghz w nazwie czy 2,4 czy nie ma tego w nazwie?

Ja właśnie sprawdziłem u siebie i na 5Ghz dość daleko od routera,
  • Odpowiedz