Wpis z mikrobloga

W sklepie kupujesz jabłko czy jabłko plus chemię? Kupujesz jajko czy jajko plus chemię?
Niestety gdy kupujemy "zwykłe" produkty żywnościowe to oprócz tego produktu dostajemy też trochę chemii użytej do jego produkcji, która może być szkodliwa dla zdrowia i rakotwórcza, a tym bardziej jej mieszanka (stworzona z dodatków z różnych produktów). Polskie mięso jest jeszcze bardziej nafaszerowane chemią niż rośliny, a użycie antybiotyków rośnie i jest jedno z najwyższych w Europie.
Jeśli chcesz kupić tylko jabłko czy tylko jajko itd., bez chemicznych dodatków, czyli normalne jedzenie bez szkodliwej chemii, to kupuj produkty ze znakiem poniżej- znakiem rolnictwa ekologicznego.
To gwarancja, że zostały wyprodukowane bez sztucznych nawozów i innej szkodliwej dla zdrowia chemii, To także produkty gdzie znacznie bardziej dba się o dobrostan zwierząt i brak zanieczyszczenia środowiska.
Bardzo mnie cieszy, że niedawno polskie Ministerstwo Rolnictwa zaczęło promować w telewizji rolnictwo ekologiczne i ten znak rolnictwa ekologicznego (jednakowy w całej UE). To krok do cywilizowania Polski. Takie rolnictwo należy promować, natomiast mocno "chemiczne" rolnictwo trujące ludzi oraz takie co krzywdzi zwierzęta należy zniszczyć i zakazać.

Na razie jednak Polacy są znacznie mniej świadomi (i też mniej zamożni) niż mieszkańcy zachodniej Europy, szczególnie Skandynawii czy Szwajcarii, tam spożycie ekologicznej żywności/mieszkańca jest kilkadziesiąt razy (np. 40 razy) wyższe niż w Polsce. Ja większość produktów kupuje tylko ekologicznych.

#zdrowie #ekologia #polska #polityka #rolnictwo #ciekawostki #europa #kuchnia #zakupy #lidl #biedronka #carrefour #gotowanie #gospodarka #nauka
Pobierz
źródło: comment_1605106436we8mx4qhwPTV3LNRhihDcF.jpg
  • 8
@92feliks: @siodemkaxx: @PawelW124: Wszystko jest chemią, ale nie wszystko jest naturalną dla człowieka chemią, którą powinien spożywać, a tym bardziej losowe mieszanki takich substancji po spożyciu żywności gdzie w każdej są inne dodatki chemiczne, różne opryski itd. Człowiek jest przystosowany do spożywania określonych składników, a nie wszystkich, stąd np. spożycie cyjanku powoduje śmierć, ale spożycie wielu innych środków choroby, złe samopoczucie itd. w zależności od wielu czynników różnie to