Wpis z mikrobloga

hej mireczki z #cpp #programowanie #informatyka ogarnąłem temat z pisaniem programu liczącego macierz odwrotną kwadratową . Bez obliczania wyznacznika, bo tablica wskaźników mnie zabiła. No ale mam jeszcze problem. Mianowicie czasem nie liczy jak powinno, a macierz ma (liczony przez kalkulator w przeglądarce) wyznacznik niezerowy. Nie wiem gdzie jest błąd. Do diaska. Ktoś pomoże? Ktoś mazowsze?
https://pastebin.com/8UdUFtaX
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gdziemojimbuspiatka: Nie kojarzę tego algorytmu, ale w ciemno mogę rzucić:

Gdzie konkretnie jest bląd? Co jest nie tak? Nie zgadzają ci się wyniki (liczby)?
Operacje zmiennoprzecinkowe (float, double) są na komputerach niedoskonałe więc trzeba brać na to
  • Odpowiedz
@gdziemojimbuspiatka: system("pause");
To to w ogóle w-------l i zastąp czymś przenośnym (nwm, jakimś getchar chociaż), bo to jest żal, żeby w tak prostym programie sadzić takie kwiatki, które powodują, że w-----e błędem na czymkolwiek innym niż windows.

Po drugie postaraj się formatować kod tak, żeby dało się go czytać. Jak nie umiesz sam, to są narzędzia do tego, które zrobią to automatycznie.
  • Odpowiedz
@zwei: specjalnie zainstalowałem visual studio, bo formatuje kod(z code blocks przeszedłem) Z tym system pause to nie wiedziałem, że takie kwiatki robi. Wrzuciłem to, żeby sprawdzać czy dochodzi mi do konkretnych miejsc, ale to chyba już usunąłem. A ok. Na końcu zostawiłem. Dobra, dzięki.
@Ununoctium: o spoko, dzięki za info. na górze jest poprawnie wykonany program, na dole zle,
gdziemojimbuspiatka - @zwei: specjalnie zainstalowałem visual studio, bo formatuje ko...

źródło: comment_1604777601R37fQQM0bOP5Pt4c7oQGYJ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz