Wpis z mikrobloga

#komputery #pcmasterrace #pytanie
Witam i o sprzęt pytam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Troche wypadłem z obiegu, od dawna tylko sluzbowy laptop, ale wracam do PC.
Taka wstępna konfiguracja
Amd ryzen 5 3600X
Gigabyte aorus elite b450 (tu tez pytanie - kiedys mignęła mi informacja, ze jakieś plyty nie chciały dzialac z jakimiś ryzenami i trzeba bylo kombinowac z biosem(?) na dzien dobry - to jeszcze aktualne?)
Gskill ripjaws 5 32gb 3200 cl16
Gigabyte rtx 2060 oc 6gb
Crucial mx500
Silentiumpc supremo fm2 gold 650w
Phanteks eclipse p400
+ ew. Fortis 3 do procesora

Coś zmienić?
Calosc do maks 4k PLN ;-)
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Euphor kup se ryzena 5600x zobacz jaka dużo lepsza wydajność i nie wiem czy nie lepiej poczekać na premierę rtx 3600, tylko wtedy lepiej płytę z chipsetem b550 albo x570
  • Odpowiedz
@Euphor: ten phanteks jak już to w wersji p400A, bez a jest słaba.
nieco za słaba grafika jak na ten procesor. do tej grafiki nawet wystarczy 10400f + b460 (w sumie i i3 10100 wystarczy pewnie xd)
aorus elite na b450 to nie jest zbyt dobra płyta, już lepiej msi b450 a pro a/gaming plus ew. taniego b550
32GB ramu w pc za 4000zł tylko? średnio jest sens, nie stać Cie. lepiej
  • Odpowiedz
@Euphor: ryzen 3600 obecnie kompletnie nieopłacalny, zbuduj coś na 10400f, rtx 2060 też srednio, tu jeszczd zależy od ceny ale raczej 5600xt lepiek wypada, zasilacze spc to lipa, dołóż trochę do jakiegoś seasonica, crosaira albo be quiet
  • Odpowiedz
@10129 jakim cudem nagle średni procesor najlepiej kupić z topową karta graficzna. Jak kupowalem ryzena 1600 to GTX 1060 był logicznym wyborem i dosyć dobrze to działa to teraz nagle procesory z wydajnością wystrzeliły w kosmos ?
  • Odpowiedz
@alteron: w ciągu ostatnich generacji się nieco konkurencja powiększyła i intel był zmuszony odpowiedzieć większa ilością wątków na procki amd i nawet te tanie są dobre. ryzen 3600 wystarczał do rtx 2070super, w sumie nawet i 3300x sobie z nią poradził. gry nadal się słabo skalują z ilością wątków i w zasadzie to 8 wystarczy do większości.

5600x to nie jest średniak w grach, to wygrywa często z podkręconym 10900k
  • Odpowiedz
@Euphor: jedyne co bym w tym zmienił to zasilacz na 750, żeby niepotrzebnie nie wydawać kasy przy upgrade, no i może płytę główną już na chipset b550, że potem sobie tylko procki następnej generacji będziesz zmieniać. A zasilacz jest spoko, nie słuchaj. Mam w dwóch kompach i git. Jeżeli chcesz na kompie grać, to pomyślałbym jeszcze o i5-10400f - tańszy o 200 zł od ryzena, a wydajność podobna (w grach
  • Odpowiedz