Wpis z mikrobloga

@Drezv: Elegancko. Kibice/kibole potrafią wydać oświadczenie i potępić akty niezgodne z ogólnymi zasadami, ale lewica nie potrafi i nie potępi niszczących kościoły, pomniki, murale, zabytki itp.
  • Odpowiedz
@Drezv: Dla mnie jedynym problemem w uwierzenie, że nie są to kibice, to fakt, że to oni są jedyną grupą zrzeszającą po kilkudziesięciu, kilkuset krewkich facetów gotowych do bitki. Jak nie kibole to kto tam biega? Kółko różańcowe? Zrzeszenie ultraprawicowych studentów? Zgromadzenie wąsatych Januszy, obrońców wiary i kotleta?
  • Odpowiedz
@Reiter: Oczekują, że osoby stosujące przemoc nie będą wiązane z ich środowiskiem xddd
Tylko, że te osoby wywodzą się właśnie z tego, kibolskiego środowiska.
  • Odpowiedz
@warius: gość w kurtce Ave Silesia, rozprowadzanej tylko wśród "kumatych" - NO PRZECIEŻ TO NIE KIBIC ŚLĄSKA NO CO PAN ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Drezv: Powiedzmy sobie szczerze, że aby to wyjaśnić to każdy by musiał mieć jakieś swoje barwy wojenne. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Kobiety na czerwono, kibole na jakiś inny kolor, aby każdy wiedział kto kim jest i potem łatwo szło ustalić.
  • Odpowiedz
@Kostikov: Nie musiał być ze środowiska. W ogóle co rozumiemy przez słowo środowisko? Jak to zdefiniować?
Jesteś kibolem, bo jesteś na meczu? Jesteś kibolem, bo jesteś na "młynie", ale inni nie są, bo są na innych sektorach?
Jesteś kibolem, bo śpiewasz na meczu? Jesteś kibolem, bo bijesz innych?

Ciężko zdefiniować słowo środowisko i kibol. Ja wg większości społeczeństwa jestem kibolem. Chodzę na meczę, styl ubierania się mam jak kibol, czasem
  • Odpowiedz
@Drezv: Niby spoko, ale takie oświadczenie jest gówno warte do póki środowiska kibicowskie same nie będą eliminować chwasty spośród swojego towarzystwa. Co z tego, że mówią że są przeciw jak to akceptują?

"Seba z Matim #!$%@? tamtej kobiecie, ale wtedy robili to prywatnie nie jako kibice Śląska", "Seba przestaje być kibicem Śląską na tą jedną sekundę kiedy jego pieść ląduje na innej osobie".
  • Odpowiedz
@Reiter: Ja nie rozumiem, dlaczego u nas kiboli (czy nawet kibiców) traktuje się jako jakąś oddzielną grupę społeczną. Nie podoba mi się to, że kibole tworzą takie grupy i angażują się (często po prostu strasząc przemocą) w różne manifestacje, palą race, terroryzują. Trzeba z tym wreszcie zrobić porządek i mówię to jako kibic.
  • Odpowiedz
@Kostikov: Jak się ma ich traktować? Przecież wszystkich traktuje się inaczej, jako oddzielne grupy.
Grupy? To coś złego? Zorganizowana przestępczość jest zła, nie grupa ludzi.
Nie zauważam tych terrorów, czy straszenia ludzi, ale może coś przeoczyłem, może w moim mieście jest spokojnie.
Race mi się podobają, ale odpalanie ich jest łamaniem prawa, a prawa trzeba przestrzegać.
  • Odpowiedz
@Reiter: Dlaczego osoby kibicujące jakiejś drużynie mają być głosem w różnych sprawach dotyczących państwa? xd
Czy słyszałeś, że w protesty np. w Anglii angażowali się kibole? To nie jest normalne, u nas środowiskom kibicowskim daje się zbyt dużo możliwości i przywilejów.
  • Odpowiedz
@Kostikov: To może od razu zabierzemy im prawa wyborcze?

Jakim głosem, o co Ci właściwie chodzi? Możesz to rozwinąć? Nie rozumiem.

Tak słyszałem. Sądzisz, że na zachodzie sobie poradzili? Jesteś w błędzie.

Jakie przywileje mają środowiska kibicowskie? O jakich możliwościach mówisz?
  • Odpowiedz
@Kostikov: Jezeli chodzi o scene zagraniczną to chłopie co ty pleciesz... Spójrz na francje tam kibole protestowali i to dosyć ostro(zolte kamizelki) np... Na zachodzie to jest normalne ze kibice sie angazuja w protesty i to bardzo czesto
  • Odpowiedz