Wpis z mikrobloga

• 1682
@przeczki jakbyś się uczył to byś wiedział, że w latach 80 uniwersytety stanowiły wolną przestrzeń, która wspierała ruchy oporu ¯_(ツ)_/¯ Do dziś studenci Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu mają do dyspozycji tereny zielone za jednym z akademików, na grille, piwko itd bez interwencji policji. To pozostałość po strajkach, gdy uczelnia zapewniała bezpieczeństwo studentom na terenie uczelni i wszystkie studenciaki uciekały przed milicją na teren uniwersytetu.
  • Odpowiedz
@whiteglove: jak mieszkałem na polibudzie poznańskiej, to gdzieś nawet była kartka wywieszona, że interwencje policji tylko na życzenie kierownika osiedla studenckiego. (~~3 lata temu)
  • Odpowiedz
@rekari1: środowiska akademickie zawsze w większości stały po stronie wolności, tak w PRL tak i w czasach PiS. Może dlatego, że władza o zapwdach dyktatury czy autorytaryzmu, niespecjalnie lubi ludzi świadomych czy kształcących się, którzy potencjalnie mają szersze horyzonty a co za tym idzie, szybko przestaną popierać te władze, widząc ile szkód robi. Tak było, jest i będzie, niezależnie od tego w którym kierunku idzie ta władza.
  • Odpowiedz
Do dziś studenci Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu mają do dyspozycji tereny zielone za jednym z akademików, na grille, piwko itd bez interwencji policji. To pozostałość po strajkach, gdy uczelnia zapewniała bezpieczeństwo studentom na terenie uczelni i wszystkie studenciaki uciekały przed milicją na teren uniwersytetu.

@whiteglove: bzdura, to efekt prawa jakie mamy w polsce - uniwersytety są przestrzenią prywatną, dlatego policja nie może tam karać za picie w miejscu publicznym, dokładnie
  • Odpowiedz
ale się pan robol bez wykształcenia pieknie przywitał

@DartNorbe: Ale OP ma rację. Wykształcenie wyższe dziś serio nic nie znaczy, nie mam z tego żadnych korzyści, bo w każdej pracy zostałem zatrudniony i jestem doceniany za to co potrafię, a nie jakie tytuły mam przed nazwiskiem :)
  • Odpowiedz
@SantiJacope: wykształcenie wyższe jest wymagane jako punkt wsród kwalifikacji w większości firm, których oferty widziałem w internetach. Może pracodawcy w ten sposob poszukują kadry zapewniającej sumienność i kulturę, nie wiem. Bez papierka jest trudno, chyba że to sztuka czy it gdzie wchodzisz z portfolio.
  • Odpowiedz