Wpis z mikrobloga

No i właśnie minął mój pierwszy rok na tagu. Przyszedłem tutaj posiadając tylko 30ml Molecule 01, którego używałem przez cały wcześniejszy rok. Ile rozpieprzyłem kasy na pachnący alkohol nawet nie chce myśleć, ale pocieszam się, że od ostatniej wypłaty nie kupiłem żadnych perfum, a pieniądze jakie bym na nie wydał przelałem na konto oszczędnościowe. Do uzupełnienia kolekcji został mi jeszcze Amouage Overture i Vagabond Prince Enchanted Forest, mam nadzieje, że to będzie koniec, bo detoks już zacząłem ( ͡° ʖ̯ ͡°).
Dla wszystkich którzy są tutaj nowi mam tylko jedną wiadomość: Nie warto.
#perfumy
źródło: comment_1603394195G3lE60lm9W2IwKBUZfyMub.jpg
  • 58
@corka_mirka: Nie masz wrażenia że Musc Ravageuer to męska wersja Coromandel? Dla mnie otwarcia mają prawie identyczne. Z tego co widzę w internecie to ludzie tez mają podobne wrażenie. A jeśli chodzi o cene to w ostatnich latach chyba dwukrotnie wzrosła ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Quimeen: testowałam MR w ekstremalnych warunkach, nie potrafię teraz odtworzyć swoich skojarzeń. Jeśli już, to musiała być dosyć ugrzeczniona wersja Coromandel, co nie jest w żaden sposób minusem, bo zapamiętałam je jako dosyć bezpieczne, ale bardzo intrygujące - ciągle próbowałam się wąchać, jednak miałam wtedy na sobie już dziesiątki zapachów, było grubo ponad 30 stopni i przemierzałam pewnie 1X kilometr Gibraltaru głodna i spragniona ( ͡° ͜ʖ ͡°
@Jampetrarka: choć to piękne perfumy, to nie sądzę, by każdemu podeszły, głównie z tego względu, że jest jakaś dziwna pogoń za coraz to większymi dziwadłami czy przeładowanymi zapachami, tak by było czuć, że jest przepych. W MR nie tego nie ma, jest za to klasa, za którą niestety w ich przypadku trzeba coraz więcej zapłacić ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@corka_mirka: Zawsze jest taka opcja, ale to samemu na spokojnie minimum globala muszę zadupcyć i sprawdzić. Po opisach nigdy nie pomyślałbym, że spodoba mi się enigma cologne, a #!$%@?ła mnie z papci od samego początku, może ten też idealnie trafi w gusta.
@Jampetrarka: Jest podobno świetny klon MR, prawie 1:1, który nawet doktor recenzował. Zamiast wydawać kasę na mocno zawyżonego w cenie MR lepiej najpierw nim się zainteresować.
Napisałem tylko, że otwarcie jest jak Coromandel, cała reszta jest inna, MR jest cynamonowe i ciasteczkowe, więc jeśli zrobisz blind buy to nie miej do mnie pretensji, że porównałem je do Chanel, a Ci się nie spodobały ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Quimeen: L'Erbolario Meharées @corka_mirka wyżej o nim wspominała, spoko jakby udało sięporównać obydwa ręka w rękę. Nie śmiałbym mieć pretensji do kogoś bo ja coś kupiłem XD. Już dłużej je miałem na liście do sprawdzenia razem z Carnal Flower, ale jakoś nigdy nie było okazji.
@Quimeen: no właśnie widać że coś w damska stronę :) ale to jest fajne że jest wszystko dla każdego.

Kolekcja super, nie ma miejsca na szrot.
Sam mam sporą kolekcję i też chce zacząć redukować żeby zostawiać same diamenty ( ͡ ͜ʖ ͡)
@Quimeen: zaprawdę zacna kolekcja, ja redukowałem rok na kilka flaszek i się udało, ale znów zacząłem kupować ( ͡° ʖ̯ ͡°)

(może ugryzę trochę, ale ps. do innych mirków, imo nie można mówić, że OP ma dobry, ten jedyny gust imo, gdyż ma perfumy, na które może pozwolić sobie garstka społeczeństwa? to tak jakby powiedzieć komuś, że ma dobry gust bo nosi płaszcz Burberry za 7k, szalik
@kirk85: no akurat na ubrania można wydać dziesiątki tysięcy i wyglądać #!$%@? xD. Z perfumami prościej bo już osoba która komponowała zapach zadbała żeby wszystko było cacy. W przypadku ubioru to ty jesteś tym który musi wszystko dobrze dobrać
@kirk85: W perfumach uważam, że cena nie ma dużego znaczenia i nie można jej powiązać z gustem. Z tego co tutaj mam, to przez większość lata używałem tych najtańszych w kolekcji, czyli Aqua Allegoria Herba Fresca, Mandarine Basilic czy Molecule 01.
Taka Roja kompletnie nie warta swojej ceny, ale po prostu chciałem mieć ja w kolekcji.
@Quimeen: wariacie, „do uzupełnienia zostało” Ci jeszcze dużo pozycji, o których aktualnie jeszcze nie wiesz.
Jedyny sposób na odpuszczenie zakupów to bycie pod kreską finansową - sprawdzone na sobie ( ͡° ʖ̯ ͡°) A zbiór bogaty. Gratulacje kolekcji!
@niemalipy881: Nie czytam juz o perfumach, nie interesuje mnie co nowego wychodzi albo co można odkryć, nie kuś. Zrobiłem sobie listę i zostały na niej dwie pozycje, nie chce tej listy powiększać. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale prawda jest taka, że perfumy to może być prawdziwe uzależnienie i prawdziwy problem. Niby głupie, uzależnić się od kupowania pachnącego alkoholu, a jednak.
@kirk85: nadinterpretujesz :) dobry gust =/= wyrazy uznania za zamiłowanie do luksusu. Równie dobrze zamiast flakonów wypełnionych po brzegi mogłyby tam być odlewki czy próbki, którymi op psika się od święta i nie przeszkadza to w stwierdzeniu, że ma dobry gust, bo bardzo lubię zapachy, które ma w kolekcji.