IMO sam fakt ograniczenia długości hasła to trochę fail. Wiem, że to jest podejście pod przeciętnego użytkownika, który ma łatwe hasła, ale ja na przykład takich nie używam i z reguły używam 30+ znakowych Do tego podawanie za każdym razem innego znaku z hasła jest tak upierdliwe, że muszę je sobie mówić na głos/pisać na kartce, żeby nie p-----ć, co tak zdroworozsądkowo do najbezpieczniejszego nie należy. Matematycznie może faktycznie jest to lepsze,
i wydaje mi się, że bruteforcowanie mojego jest dużo trudniejsze.
@anonimowyloginhehe: brute force to nie jedyny typ ataku. Maskowane hasła zabezpieczaja przed klasami problemow na ktore sa podatne hasla pełne. Reszta Twoich zastrzezen do maskowanych hasel jest wydumana.
@maniac777: wydumana? Że jak loguję się do ING to sobie muszę na głos mówić moje hasło/pisać na kartce, żeby trafić, który znak teraz? To nijak się ma do bezpieczeństwa.
wydumana? Że jak loguję się do ING to sobie muszę na głos mówić moje hasło/pisać na kartce, żeby trafić, który znak teraz? To nijak się ma do bezpieczeństwa.
@anonimowyloginhehe: tak.to jest problem wydumany. Bylem klientem pekao i uzywalem tych hasel latami i nie musialem ani mowic na glos ani zapisywac. Nie znam nikogo kto by tak robił.
Mirka ale jaja xd Myślałem że tak się nie zdarza. Zapytałem szwagierkę jak jej PPK wygląda pod koniec roku. A ona mówi że gdzie to sprawdzić. Mówię zaloguj się na moje PPK. I co się okazuje: nie odnaleziono rachunku.
#hacking #informatyka #security #bezpieczenstwo
źródło: comment_16024429017zYc22EbwTvqKG5KI3ZyhP.jpg
Pobierzhttps://zaufanatrzeciastrona.pl/post/kryptografia-hasel-maskowanych-czyli-magia-matematyki/
@anonimowyloginhehe: brute force to nie jedyny typ ataku. Maskowane hasła zabezpieczaja przed klasami problemow na ktore sa podatne hasla pełne. Reszta Twoich zastrzezen do maskowanych hasel jest wydumana.
@anonimowyloginhehe: tak.to jest problem wydumany. Bylem klientem pekao i uzywalem tych hasel latami i nie musialem ani mowic na glos ani zapisywac. Nie znam nikogo kto by tak robił.