Wpis z mikrobloga

Jak to jest, że istnieje pewien profil ludzi, którzy podatni są na rzeczy typu „fałszywa” pandemia, śmiercionośne 5G, Zięba czy płaska ziemia?
Zauważyłem, że często jest to w pakiecie - jak ktoś wierzy w jedną z tych rzeczy, to wierzy też w pozostałe.
Zastanawiam się z czego wynika ta ignorancja - czy to kwestia niskiego poziomu inteligencji, niedouczenia czy może jeszcze czegoś innego?
Jeszcze te twarze nieskalane myśleniem w 90% przypadków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#koronawirus #antyszczepionkowcy #teoriespiskowe #zieba
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 12
@1788 Może jakieś reperowanie poczucia własnej wartości? Wiesz takie budowanie przeświadczenia o byciu wyjątkowym, przynależności do elitarnego grona, poniekąd też bycia lepszym od innych (,,ja to juz przejrzałem na oczy"). Moim zdaniem jest to po prostu jakiś sposób na leczenie kompleksów i proste tłumaczenie sobie rzeczywistości, która jak widzimy jest zbyt skompilowana czy brutalna dla niektórych.
  • Odpowiedz
@1788 chociaż tutaj mam na myśli bardziej te wykształcone wyjątki, bo zdecydowana większość to po prostu braki w edukacji i podatność na manipulację.
  • Odpowiedz
@1788: „fałszywa” pandemia, śmiercionośne 5G, Zięba czy płaska ziemia
albo np. wiara w to co przedstawia kościół katolicki?
czy religijne głupoty już jesteś w stanie pojąć?
  • Odpowiedz
@1788: Wiarę to macie Wy - bożki, horoskopy i inne gówna. A ja mam wiedzę z której wynika, że nie ma żadnej pandemii (proszę mi tu tego nie interpretować do braku wirusa) albo, że szczepionki szkodzą i są całkowicie zbędne.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DanteTooMayCry: ja - rocznik 80, rodzice szczepili mnie na wszystko zgodnie z wymogami i zaleceniami - zero problemów zdrowotnych. Syn - rocznik 08, szczepiony j.w. - rozwój prawidłowy, zero problemów zdrowotnych. Na grypę się nie szczepimy, bo prowadzimy zdrowy tryb życia i nie przewiduję u nas możliwości powikłań.

Co do twojej wiedzy, to mija kolejny miesiąc a ty nadal nie potrafisz swoim nieszczepionym umysłem ogarnąć o co to halo z
  • Odpowiedz
@1788: Zastanawiam się nad tym samym. Ponad to, mam wrażenie że na grupach fb szurów i tego typu podobnych jest jeszcze więcej niż tutaj. Skąd to się wzięło?

Najbardziej mnie bawi gość komentarz wyżej który w tym wątku stara się Ciebie przekonać że to Ty jesteś w błędzie :D Generalnie jest wielu użytkowników wykopu którzy od tygodni zabierają dyskusje tylko w wątkach covidowych, cała aktywność na wykopie poświęcając na szerzenie
  • Odpowiedz
@DanteTooMayCry: @DanteTooMayCry: ale ty jesteś ograniczony XD 10 tysięcy respiratorów jest na WSZYSTKIE choroby. W dwa tygodnie liczba użytych respiratorów ze względu na COVID się potroiła. Sam w sobie covid nie jest straszną i śmiertelną chorobą, ,,jedynie" zapycha służbę zdrowia. Poza tym liczba respiratorów to jedno, personel który je obsługuje drugie. Wiesz o tym, że zwykły lekarz czy pielęgniarka nie ogarnia działania respiratora? Sprawdź teraz ilu mamy na
  • Odpowiedz
Zastanawiam się z czego wynika ta ignorancja - czy to kwestia niskiego poziomu inteligencji, niedouczenia czy może jeszcze czegoś innego?

Jeszcze te twarze nieskalane myśleniem w 90% przypadków ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@1788: Oprócz wymienionych przez innych powodów to m.in. elitarność- myślenie, że ja i jakaś grupka wiemy lepiej, niż inni. Poza tym generalnie brak zaufania do rządów czasami częściowo uzasadnione np. brak szybkich działań Komisji
  • Odpowiedz
@DanteTooMayCry: pod tymi 400 respiratorami też czekają ludzie na wynik testu? I też zupełnie nie ma przypadku w tym, że jeszcze 2 tygodnie temu zajętych była ledwie setka? Zrozum, że służba zdrowia jest przygotowana na określoną liczbę przypadków zachorowań grypopodobnych, jak w jednym czasie dojdzie ci kilkadziesiąt tysięcy chorych wymagających hospitalizacji ze względu na COVID, w tym kilka tysięcy wymagających respiratora to służba zdrowia się załamie (tak jak było w
  • Odpowiedz
@PanKompromitacja:

Nie ma przypadku. Ochłodziło się. Przyszedł sezon grypowy (sezon zachorowań na grypę i zachorowania grypopodobne - w tym przeziębienie zwane Covid-19) to ludzie chorują. Nic niezwykłego - jeszcze raz to napiszę 4mln i 300tys. Kompletnie ignorujesz te wartości.

jak w jednym czasie dojdzie ci kilkadziesiąt tysięcy chorych wymagających hospitalizacji ze względu na COVID, w tym kilka tysięcy wymagających respiratora to służba zdrowia się
DanteTooMayCry - @PanKompromitacja: 

Nie ma przypadku. Ochłodziło się. Przyszedł s...

źródło: comment_1602410006B3RTpxaaUOJ7x2XIpYzUKm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@PanKompromitacja:

Jeszcze jedno, nie zdążyłem zedytować:

Rząd wolał dać hajs na niepotrzebne bony turystyczne, a nie próbując kupić anestezjologów, przygotować sensowne działania w przypadku zwiększenia liczby przypadków czy zdalnego nauczania. Podeszli do tego w stylu "jakoś to będzie", dlatego teraz zapraszają do rozmów opozycję, którą jeszcze latem
  • Odpowiedz