Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +176

roman-swoboda +426
Mirki i Mirabelki dziękuję wszystkim za szeroki odzew. Odnalazła się pieczarka i przyczepka. Dziś przed północą była już w garażu. Wygląda na to, że nic nie jest uszkodzone. Znalazła się pod lasem prawie 40km od domu, z pustym bakiem, daleko od jakichkolwiek zabudowań i głównych dróg. Mam nadzieję, że ten co się na nią połasił musiał przejść pieszo całą drogę sam.
źródło: 50f2f08e90e34dd3d622d38d48f107d95423c524e7e4198610f62a6bef43b772,w300h194
Pobierz

mirki, mam raspberry pi4 z dockerem i postawiłem w nim homeassistant ale nie widzę opcji supervisor i nie mogę instalować tych wszystkich wtyczek
czy da radę zrobić automatyzację tylko przez edycję pliku configuration yml czy jednak jest niezbędny supervisor? chciałem zarządzać urządzeniami xiaomi przez homeassistant
@Stef444n: nie musi mieć dockera w dockerze (bez sensu określenie). Kontener może sterować Dockerem hosta. W taki sposób mam właśnie postawiony Hass.io na Synology. Hass.io skonteneryzowane, które zarządza swoimi add-ons na hoście.
problemem jest jednak to, że udało mi się jedynie usyskać zczytywanie wartości sensorów w urządzeniach. Nie jestem w stanie ich kontrolować przez HA. Póki co, nie wiem co jest przyczyną, jeszcze będę próbować. Możliwe że konieczne będzie dodanie bramki (gateway)
w każdym razie, bez supervisora da radę, nieco więcej roboty jest
apt install virtualbox
2. ŚCIĄGAMY OBRAZ HASSOS
....
ciekawe czy da radę postawić w taki sposób volumio albo inne systemy
popróbuję dzisiaj może