Wpis z mikrobloga

#inteligentnydom #sonoff #smartdom #homeassistant #automatyka

mirki, mam raspberry pi4 z dockerem i postawiłem w nim homeassistant ale nie widzę opcji supervisor i nie mogę instalować tych wszystkich wtyczek

czy da radę zrobić automatyzację tylko przez edycję pliku configuration yml czy jednak jest niezbędny supervisor? chciałem zarządzać urządzeniami xiaomi przez homeassistant
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Stef444n: rozumiem. A czy supervisor jest koniecznie potrzebny, czy można ręcznie wszystko wprowadzać do pliku configuration.yml? Rozważam postawienie niektórych rzeczy (wymagajacych działania 24h) na Rpi a resztę bym postawił w głównym komputerze
  • Odpowiedz
@Esseker352: to nie masz dockera w dockerze.

@Stef444n: nie musi mieć dockera w dockerze (bez sensu określenie). Kontener może sterować Dockerem hosta. W taki sposób mam właśnie postawiony Hass.io na Synology. Hass.io skonteneryzowane, które zarządza swoimi add-ons na hoście.
  • Odpowiedz
@NPC_358034: hej co zrobiłeś w końcu? Bo mam w sumie identyczny przypadek. Postawiłem core na dockerze i brakuje mi addonów. Próbuje przetestowac HA, od kilku lat jestem na domoticzu i chce przetestować w końcu konkurencje. Postawiłeś na vmce?
  • Odpowiedz
@azer: na razie trafiłem na ścianę. Co prawda supervisor okazał się nie być niezbędny, są gotowe wpisy do configuration.yml

problemem jest jednak to, że udało mi się jedynie usyskać zczytywanie wartości sensorów w urządzeniach. Nie jestem w stanie ich kontrolować przez HA. Póki co, nie wiem co jest przyczyną, jeszcze będę próbować. Możliwe że konieczne będzie dodanie bramki (gateway)

w każdym razie, bez supervisora da radę, nieco więcej roboty jest
  • Odpowiedz
@azer: ja vm na razie nie ruszam, bo nie mam na czym postawić. Jedyny pc jaki mam to stara platforma na i5 4670k który je zbyt dużo prądu na zostawienie włączonym 24/7
  • Odpowiedz
@NPC_358034: no ja zamierzam na rpi4 4gb ram bo tak chyba kolega opisywał wyżej, ze pójdzie ale może mulić. Tym: 1. INSTALUJEMY VIRTUALBOXA

apt install virtualbox

2. ŚCIĄGAMY OBRAZ HASSOS
....
  • Odpowiedz
@azer: virtualbox działa w rpi4? hmm, myślałem że tego się nie da tak zrobić bo wtedy się robi sytuacja kiedy w raspberry na maszynie wirtualnej stawia się system który ma kontenery w kontenerze xD

ciekawe czy da radę postawić w taki sposób volumio albo inne systemy
popróbuję dzisiaj może
  • Odpowiedz