Wpis z mikrobloga

#inteligentnydom #sonoff #smartdom #homeassistant #automatyka

mirki, mam raspberry pi4 z dockerem i postawiłem w nim homeassistant ale nie widzę opcji supervisor i nie mogę instalować tych wszystkich wtyczek

czy da radę zrobić automatyzację tylko przez edycję pliku configuration yml czy jednak jest niezbędny supervisor? chciałem zarządzać urządzeniami xiaomi przez homeassistant
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@leesiuu: @Esseker352: nie da się zainstalować w dockerze wersji hassio, bo hassio odpala dodatki jako dockery i sam nimi zarządza coś jak kubernetes. Co więcej oni nawet nie zalecają odpalania Kubernetesa na tej samej maszynie z hassio. Jedyna możliwość to wrzucenie go do virtualki.

1. INSTALUJEMY VIRTUALBOXA
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Stef444n: Can't tell you about what's best : using Hass.io image or installing Raspbian then Hass.io as a supervisor container .. but I can tell you how to do it since I struggled myself quite a bit until it worked.. My motive back then was the same as you : having the ability to run other stuff on my raspberry pi without having to use hass.io add-ons.
I'll start with
  • Odpowiedz
@NPC_358034: rpi4 z hassio, visual studio code, bazą i innymi podstawowymi rzeczami jest k------o wolne, do zabawy ok, ale jak chcesz ogarnąć dom to nie polecam nawet bez wirtualizacji. Widziałem, że sporo ludzi na grupach stawia na Dell Wyse
  • Odpowiedz