Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@suqmadiq2ama: Liczyłeś długość dipoli dla odbieranej częstotliwości? Może inna polaryzacja? Antena na zewnątrz/ na maszcie? Morze ,,widać"? W sumie to też bym mógł popróbować, bo do oceanu mam że 20km
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@suqmadiq2ama: Komputer sam z siebie też dość mocno zakłóca radio. Tego nie unikniesz w pełni, ale można to ograniczyć.
Na początek - czy SDR wtykasz bezpośrednio do gniazda USB w komputerze? Jeśli tak, to błąd. Użyj przedłużki kabla USB, aby maksymalnie odsunąć antenę i SDR od komputera. Już kilkadziesiąt cm robi różnicę u mnie na Funcube Dongle Pro+.
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama ja też tak miałem. To urządzenie musi chyba podziałać kilka godzin zanim cokolwiek złapie. Ewentualnie podłącz do laptopa jeśli masz i zmień miejsce - inny pokój lub balkon
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama 5m to za długo, max 1-2m. Pamiętaj że zwykły rtlsdr nie zejdzie poniżej ~27MHz. Polecam stosować filtry pasmowe na konkretne zakresy częstotliwości. Im antena ma większy zysk tym silne zakłócenie lokalne mocniej przesterowuje odbiornik i staje się mniej czuły.
  • Odpowiedz