Wpis z mikrobloga

#tesla #elonmusk #technologia

Licze na wasze komentarze np. dlaczego pozytywne, dlaczego negatywne, itd.
anonimowy_programista - #tesla #elonmusk #technologia 

Licze na wasze komentarze n...

źródło: comment_1600846874b8lXNL9e5bi7Yh9xwLXhKG.jpg

Pobierz

Nastroje po Battery Day? (dzień w świętuje się baterie)

• bardzo pozytywne 30.4% (14)
  • pozytywne 28.3% (13)
  • neutralne 15.2% (7)
  • negatywne 10.9% (5)
  • bardzo negatywne 15.2% (7)

Oddanych głosów: 46

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anonimowy_programista: Krótkoterminowo wygląda beznadziejnie. Tona wydatków, zero profitów. Linia próbna dopiero za rok, nie umieją jeszcze jej składać poza laboratorium. Zrobimy fabryki, kupimy kopalnie, robimy tonę R&D i dalej nie mamy zdolności produkcji baterii. Wszystkie nowe modele odsunięte w czasie, uzależnienie prawie całej produkcji od zewnętrznych dostawców baterii. Zero konkretnych liczb nawet o samych bateriach, wh/l wh/kg, liczba cykli, wydajność kolumbowska, nic. Brak zysków kwartalnych i jeszcze spadek wzrostu do
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: Długoterminowo wygląda zajebiście. Nowe baterie o połowę tańsze, z wymaganym 80% mniejszym capexem i o tyle mniejszą ilością rzeczy do spieprzenia się przy ustawianiu nowej linii (ile Panasonicowi zajmuje dostawianie kilku linii...). Baterie nie używające jakiegoś "przełomowego" patentu na to czy tamto, tylko przełomowe w wielu punktach na raz o których się teoretyzowało że byłyby super: krzemowe anody, suche niklowe katody, tablessy, duże rozmiary. Posiadanie całego łańcucha dostaw od
  • Odpowiedz
tutaj masz nawet fragmenty (od 1:16) video z lini (nie wiem, gdzie tesla je umieściła, ale widziałem je już u kilku youtuberów). Ewidetnie jest tam nowa większa bateria

@anonimowy_programista: Oni mają tylko bench i lab gotowe i działające. Pilot line gdzieś mówili że dobrze będzie jak pod koniec następnego roku będą mieć i wymaga to jeszcze 2-4 rewizji kluczowych maszyn (2-4 kwartały to zajmie). To co pokazujesz to są elementy
  • Odpowiedz
Długoterminowo wygląda zajebiście.

@abraca: generalnie, uważam, że nawet krótkoterminowo to pomoże cenie akcji. Po wzroście 10x w przeciągu ostatnich kilkunastu miesięcy.... wiele osób zaczęło powątpiewać... czy jest sens czekać na kolejne wzrosty.. bo ile można iść do góry. Może Tesla nie zwiększyła tym eventem znacząco liczby osób zainteresowanych kupnem ich akcji... ale IMO znacząco ograniczyła liczbę osób zainteresowanych sprzedażą ich akcji.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: @abraca: dla mnie pozytywne wiadomości. Same samochody mnie nie interesują ale za to postęp w ogniwach bardzo bo je potrzebuję do innych rzeczy (dlatego patrzę długoterminowo). Jedyne czego się obawiam to że inni producenci oddadzą batalię walkowerem i nie będą starać się nawet konkurować z teslą i będą klepać te zasrane 18650 o pojemności 3500 mAh do usranej śmierci.

Ciekawe jak odpowie LG Chem, Samsung SDI, Sony/Murata
  • Odpowiedz