Wpis z mikrobloga

@szzzzzz: argument mojej matki za dzieckiem: "kto to wszystko dostanie po śmierci". Mam zrobić sobie dzieciaka i 30lat płacić na niego aby na końcu mógł dostać resztę moich pieniędzy.
  • Odpowiedz
zależy co kto lubi, satysfakcja z wychowywania dziacka i każdego jego sukcesu jest ogromna

W idealnym świcie każdy robi to co uważa za słuszne, a reszta szanuję jego wybór :)

@Amelinowy: W świecie najbardziej zbliżonym do idealnego nikt nie szanuje osiągania satysfakcji kosztem innych.
  • Odpowiedz
@HAL__9000 a czyim kosztem osiągana jest ta satysfakcja? Dziecka? Ja w przeciwieństwie do wielu tutaj przegrywow cieszę się że żyje i czerpie radość z każdej sekundy. Jeżeli dziecko będzie miało tak samo, to jaki koszt ponosi? Jest wdzięczne rodzicom za życie, więc kosztu nie ponosi, wręcz przeciwnie. Jesteś antynatalistą?
  • Odpowiedz
A niby czemu? Pieniędzy odłoży więcej, ale madeczki z guwniaczkami będą jej mówiły, że przecież to super sprawa własny kaszojad, wysyłając własnego do przedszkola i rezerwując terminy urlopów na cały rok, bo brajanek wtedy nie ma zajęć.

@tellet: I co te pieniądze zabierze do grobu? Pieniądze są dobre oczywiście ale lata miną - 30,40 i zostanie sama z tymi pieniędzmi.

Nie każdy chce mieć dzieci i nie każdy posiada tę
  • Odpowiedz
Zdecydowana większość poczuje tą potrzebę prędzej czy później. Robienie z tego jakiejś filozofii mając 20 lat to śmiech na sali.

@ediz4: Dlatego napisałam, że nie każdy chce mieć dzieci. Ty z kolei nie potrafisz czytać w myślach, więc mógłbyś uszanować decyzje i poglądy tych dwudziestolatków, bo wiek nie określa dojrzałości i mądrości życiowej.

I te nowe gacie jej wypełnią sens życia? Osiągnięcie spełnienia i szczęścia za pomocą nowych gaci?

@
  • Odpowiedz
@szzzzzz: dzieci to taka super sprawa, że u mnie połowa ludzi w firmie woli godzinę do pracy (biura) jechać niż siedzieć z kaszojadami w swoim domku.
  • Odpowiedz
Dlatego napisałam, że nie każdy chce mieć dzieci. Ty z kolei nie potrafisz czytać w myślach, więc mógłbyś uszanować decyzje i poglądy tych dwudziestolatków, bo wiek nie określa dojrzałości i mądrości życiowej.

@Silmarils: No ten każdy to co drugi wykopek mający 20 lat i myślący że ich obecne życie się nie zmieni gdy będą mieli 30-40 lat. Dalej będą w paczkach latać po klubach a znajomi będą mieli zawsze czas
  • Odpowiedz
@HAL__9000 nie mam na to argumentów poza tym że moje ego jest zaspokojone i wspaniałe jest żyć i być człowiekiem :) tymczasem idę miło spędzić czas z moją córką, a tobie życzę żebyś był szczęśliwym człowiekiem
  • Odpowiedz