Wpis z mikrobloga

#facebook #hacking #informatyka #it
Hmm mam taki problem, od kilku lat dostaje już maile, że ktoś próbuje zresetować moje hasło do:
- steama
- tibi
- lola
Bo pewnie, gdzieś mój meil wypłynął. Niestety od miesiąca, zacząłem dostawać maila, z kodem odzyskiwania do fejsbuka, no i tu pojawił się strach bo na fejsie są zawsze jakieś moje dane, rozmowy, zdjęcia prywatne itp.
Co prawda w ustawieniach fejsbuka nie zauważyłem, żeby komuś się udało zalogować - mam ustawione logowanie dwu etapowe. Żeby się zalogować muszę nacisnąć TAK na telefonie.

Jeśli kojarzę fakty, do fejsbuka ktoś mi próbuje się zalogować od momentu kiedy byłem u znajomych i zalogowałem im się na kompie - przypuszczam, że tam mieli jakiegoś wirusa - przynajmniej ja tak kojarzę fakty.

Pocztę mam na interi, hasła do poczty i fejsa zmieniłem, ale jest jakaś opcja jakoś ustalić na interii, czy komuś jednak się udało zalogować do mojej poczty ? #interia @Interiapl
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Deno: Hmm a w sumie o tym nie pomyślałem, tylko pewnie znając życie w co drugim, ważnym portalu którego używam będą problemy przenieść konto na innego maila.
  • Odpowiedz
@kodecss masz 2fa na Interii? Bo jak nie to tym kanałem może próbować się wbić nie wiem czy zmiana hasła do fb wymaga 2fa (powinna)

Pisz do tech support interii moze by ci przysłali logi skąd się ktoś logował/próbował logować na twoją pocztę
  • Odpowiedz
@kodecss: Jeżeli dostajesz prośbę o potwierdzenie logowania to znaczy, że ktoś złamał Twoje hasło, bo tylko po podaniu poprawnego hasła uruchamiany jest drugi etap. Zmień hasło do Facebooka i wszędzie, gdzie masz takie samo.
  • Odpowiedz
Też mialem podobne problemy i dlugo z nimi walczylem. Po kazdej zmianie hasła do poczty i sprawdzeniu logów mialem logowania po smtp z dziwnych adresów. Parę tygodni dochodzeń i okazało się że aplikacja poczty na androida Bluemail miala defaultowo ustawione logowanie bez ssl :O
  • Odpowiedz