Wpis z mikrobloga

@themax:zrobić według przepisu, nie przejmować się za bardzo i jak już nastawisz i zapodasz drożdże to dać mu spokój na kilka dni, nie zaglądać, nie przejmować się czy bulka czy nie, spokój piwowara ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@themax: i jak najszybciej przejść na zacieranie :D zrobiłem dwie pierwsze Warki z brewkitu i były naprawdę słabe, pierwsza z zacieraniem pobiła je na głowę. Wiec jak nie wyjdzie jakieś super piwo to się nie przejmuj tylko zacieraj
@themax co do tips and tricks:
- do uzupełnienia użyj ekstraktu słodowego a nie glukozy/cukru
- wywal drożdże z zestawu i kup sobie US-05
- nie zadawaj drożdży w niższej temperaturze niż 20 stopni i poniżej tej temperatury staraj się też utrzymać piwo w czasie fermentacji (pamiętaj że wewnątrz fermentora w wyniku fermentacji temp. może wzrosnąć o 2-3 stopnie)
- potem nie otwierać wiadra, nie zaglądać, dać mu dobre 14-20 dni na