Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-zakazne,podczas-epidemii-hiszpanki-dzieci-wrocily-do-szkol--jak-to-sie-skonczylo-,artykul,33056890.html

Onet w formie :-) to jak w końcu drodzy COVIDIANIE, skoro to koronawirus nie jest żadną forma grypy, dlaczego naukowcy i portale zaczynają g porównywać do wirusa grypy hiszpanki? bo szczepionka od Astry na horyzoncie? Co z tego że na koronawirusy nie ma od 60 lat skutecznej szczepionki, XXI wiek pozwala je opracować i przetestować w pół roku :-)

#covid19 #pandemia #koronawirus #hiszpanka
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co z tego że na koronawirusy nie ma od 60 lat skutecznej szczepionki

@hiperchimera: serio myślisz że komuś opłacałoby się robić szczepionkę na przeziębienie? czy może na sars i mers które praktycznie nie występują?

I możesz wskazać w którym miejscu w tym artykule porównuje się wirusa sars-cov-2 do wirusa grypy hiszpanki? Bo ja tam widzę porówananie EPIDEMII a nie samego wirusa.
  • Odpowiedz
@hiperchimera: O grypie wiemy bardzo dużo, zaś o covidzie bardzo mało. Dlatego na początku roku walczyliśmy metodami na grypę.

Szczepionkę na grypę opracowujemy jeszcze szybciej aktualnie, co roku jest kilka nowych.
  • Odpowiedz
@fiolkins: Grypa Hong Kong? Śmieszna choroba, niewiele groźniejsza od grypy sezonowej. IFR poniżej 0,1%, czyli w najbardziej skrajnym wariancie ponad 5x mniej jak COVID-19. Szacunki mówią, że zabiła 1 mln ludzi na świecie, podczas gdyby oszacować zgony na COVID-19 na całym świecie, to będzie ich już dużo dużo więcej jak 1 mln (obecnie większość krajów rejestruje zgony na COVID tylko po wykonaniu pozytywnego testu - w przypadku śmiertelności grypy przeprowadza
  • Odpowiedz
@fiolkins: To chyba ty korzystasz, jak ci pasuje. Ja przynajmniej nie mieszam oficjalnie podawanej śmiertelności COVID-19 (CFR) z śmiertelnością szacunkową na podstawie wszystkich potencjalnych zakażeń (IFR). Gdyby COVID-19 przeszli wszyscy ludzie na świecie, to umarłoby co najmniej 40 milionów ludzi.
  • Odpowiedz
@Siemomyslaw: Chciałem coś napisać ale w sumie dam sobie spokój. Już poprzednio miałem się nie wdawać z Tobą w polemikę. Pozdrawiam i życzę zdrowia i obyś się nigdy nie zaraził tym strasznym wirusem
  • Odpowiedz
@fiolkins: Jakbym nie miał argumentów, to też bym dał sobie spokój ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wyskakujesz z jakąś grypą Hong Kong, ja cię gaszę podając twarde liczby i wyjaśniając metodykę liczenia śmiertelności, a ty już się poddajesz. Oj słabo u was ostatnio foliarze, nawet nie ma z kim wejść w polemikę.
  • Odpowiedz
  • 0
@Siemomyslaw: "Tu faktycznie, obecna pandemia jest największa od czasu grypy hiszpanki." ja znam gorsze pandemię, co roku pandemia przeziębienia, na wiosnę i jesień chorują mało tego w 2019 do połowu listopada na grypę lub podejrzenie 3 900 000 (trzy miliony dziewięćset tysięcy) - dlaczego nie ogłoszono pandemii i lock-downu?
  • Odpowiedz
@hiperchimera: Pisałem już 100 razy, tego typu choroby są wielokrotnie mniej śmiertelne i stanowią wielokrotnie mniejsze zagrożenie dla zdrowia. COVID-19 ma co najmniej 5x wyższą śmiertelność jak grypa, a do tego doprowadza do ogromnej presji na systemy opieki zdrowotnej. Czego nie rozumiesz?
  • Odpowiedz
  • 1
@Siemomyslaw: stawianie równości między obecnością koronawirusa a COVID-19? to tak samo jakbyś napisał że grypa = powikłania pogrypowe...

jak policzysz ILE OSÓB ZMARŁO MAJĄC jedynie samą obecność wirusa (bez chorób dodatkowych oraz nie mający 80 lat, ps. średnia długość życia w PL to 77 lat) to wyjdzie że jednak koronawirus nie taki śmiertelny jakim go malują...
  • Odpowiedz
  • 2
@Siemomyslaw: efekty koronapaniki będą widoczne już niedługo jak zaczną masowo umierać ludzie mający przewlekłe choroby (a
konował nie przyjmie bo kowid) i nowotwory wczesnym stadium (brak wykrycia, badanie radiologiczne zdalne? no chyba nie?) - ale spoko napiszę się im że zmarli na COVID-19, a szybki test płytkowy pokaże wynik pozytywny
  • Odpowiedz