Wpis z mikrobloga

Pytanie dla użytkowników SPD - jakieś rady / doświadczenia jak się szybko nauczyć wypinać żeby nie trzeć za dużo ryjem o podłoże? Stacjonarnie czy lepiej w ruchu?

#rower
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@a3ViYQ: Moja rada - w ruchu miejskim bądź świadom, że jedziesz w spd, poza miastem nic Ci się nie stanie, zazwyczaj zdążysz się wypiąć/będziesz pamiętał
  • Odpowiedz
@a3ViYQ: Wypinać nauczysz się dość łatwo bo to zadna filozofia , pamiętać musisz o tym ,że zanim sie zatrzymasz zahamujesz noga powinna już być w pogotowiu. Po prostu czasem się zapomina ,że trzeba wykręcić nogę a nie ją unieść , zwłaszcza jak wszystko chce się zrobić naraz.
  • Odpowiedz
@a3ViYQ: Moje obserwacje po przejechaniu ok 500km:

1. Mam shimano, nie wiem jak w innych modelach, ale u mnie najlepiej ustawić siłę wypięcia na "najlżejszy poziom", jeździłem też sporo po lasach i ani razu nie wypieły mi się buty, gdy tego nie chciałem. Natomiast parę razy łatwe wypięcie uchroniło mnie od wypadku.

2. Wszystkie gleby jakie miałem, były w momencie zatrzymania, bądź tuż przed. Teraz zawsze się wypinam jakieś 2s
  • Odpowiedz
@a3ViYQ: Przy pierwszym razie radzę pojeździć trochę po trawie ( mniej boli upadek xD) i popróbować wpinanie i wypinanie. Później to jest tylko kwestia pamiętania przy zatrzymywaniu się że masz nogi przypięte do pedałów. I dobrze dokręć bloki bo jak się poluzują to może być problem z wypięciem.
  • Odpowiedz