Wpis z mikrobloga

Mam frontend i backend w osobnych repo. PM chce to scalić aby nie mieć tego w różnych repozytoriach.

Jakie zalety prócz tego że jest jedno repo? Jakieś duże wady? Może ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia w tym temacie.

#git #github #programowanie no i oczywiście #programista15k
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bi-tek: A co PM ma do trzymania kodu w repo?
Moim zdaniem nie ma prawa decydować w tej kwestii.
Co do samego pytania to moim zdaniem jest to kwestia indywidualna.
Osobiście preferuję dzielenie na repozytoria poszczególnych komponentów, jednak tworzenie sub modułów odwzorowuje podział na repo.
Jedna rzecz która jest utrudniona to wersjonowanie, wygodniej się wersjonuje w przypadku osobnych repozytoriów.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@bi-tek: jeśli rzeczy są mocno powiązane to powinny być w jednym repo. Natomiast jeśli są słabo powiązane np deploy jest często robiony osobno, rzadko jedna część się zmienia, wykorzystywana też w innych projektach to powinna być w osobnym repozytorium.
  • Odpowiedz
@bi-tek: mam git-subtree. Ja uważam, że to zależy jak wygląda deployment. Jeśli każda cześć jest deployowana osobno - osobne repo, jeśli razem - monorepo.
  • Odpowiedz
@bi-tek: Z zalet nieco ułatwiony deployment, bo wszystko jest w jednym repo budujesz i wszystko wdrażasz.
Z wad:
- Monorepo. Wydłuża się czas budowana wszystkiego, bo budujesz i front-end, gdy zmieniałeś tylko backend. Zmieniasz tylko front a budujesz wszystko.
- Możesz mieć konflikty między branchami i backendowiec może sobie nie poradzić z konfliktami w froncie i odwrotnie.
- musisz wdrażać wszystko i wersjonować wszystko a zmiana dotyczy jednego submodułu, co tez może być zaletą
  • Odpowiedz