Aktywne Wpisy
Ziom166 +8
Pobawimy się w AMA. Zadaj mi pytanie a ja zadam pytanie tobie i zobaczymy co z tego wyjdzie. Tematyka dowolna. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
tofian +11
Byłem dzisiaj na pracy zdalnej i stwierdziłem, że ugotuję krem z dyni. Moja druga połówka wróciła z pracy i zaczęła narzekać że „zły” garnek użyłem i akurat nie ma ochoty na tą zupę xD w sumie czego się spodziewałem, tak jest za każdym razem. Lubię gotować i innym smakuje ale w domu mam wiecznie niezadowolonego klienta xD #zalesie #zwiazki
#anarchizm #antykapitalizm #lewica
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@CyfrowyD: nic nie podpaliłam, ale moja działalność jest 100% pokojowa albo informacyjna. M.in. tu na wykopie. Nie jest to może dużo, ale liczę na to że ktoś się zainteresuje tematem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A ty teraz doradzasz klasie robotniczej, żeby zwolnili się z tych przedsiębiorstw i sami takie pozakladali. Uczciwie, zgodnie z prawem, płacąc rzetelnie podatki i nie mordując ludzi, tak jak robili to
@RexxarHell: Tak, bo alternatywą jest życie w nędzy i bezdomność. Jeśli przystawię ci pistolet do twarzy i powiem "zwal na moich oczach w tej chwili konia, albo strzelę", mogę wg. twojej logiki uargumentować, że jeśli zwalisz konia to teoretycznie zrobiłeś to dobrowolnie, z własnej woli, bo przecież dostałeś wybór - albo walisz, albo dostajesz kulkę w
@Gaku745 to żyj. Nikt nad głową poza państwem nie stoi. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- pracownicy muszą wziąć na siebie ryzyko porażki przedsięwzięcia. Czyli tak, jak każdy kapitalista.
- związane z tym problemy z kredytowaniem, bo spółdzielnie nie dają możliwości kontroli inwestorów na działanie spółdzielni. Czyli problem wynika z samej natury spółdzielni, jako odrzucającej dla ludzi, którzy chcieliby ją wesprzeć.
- koszty rozpoczęcia działalności mogą być nierównomiernie rozłożone, a założyciele spółdzielni mogą nie dostrzegać korzyści materialnych z
@rodnorev: z każdego kto ma takie infantylne poglądy.
@Gaku745: w jaki sposób niby anarchia w tym pomoże
Marx był tego świadomy dlatego był zdania że rewolucja komunistyczna musi być globalna. Ale póki co spółdzielnie pracy są dobrym krokiem do przodu.