Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Jeśli ktoś uważa że ma płeć inną niż ja uważam, to czyja opinia jest ważniejsza?

Powiedzmy, genetyczne i z fenotypu facet, a mówi o sobie Małgosia. To mam uznać jej opinię czy swoją.

#neuropa #lgbt #filozofia
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Powiedzmy, genetyczne i z fenotypu facet, a mówi o sobie Małgosia.

@pyroxar: A jak to sprawdzasz? Zdarzają się ludzie, którzy nie wyglądają jednoznacznie na swoją płeć.
Tobie wydaje się, że to facet, a każe mówić o sobie kobieta.
Będziesz łapał za krocze, żeby sprawdzić? ;)
  • Odpowiedz
Jeśli ktoś uważa że ma płeć inną niż ja uważam, to czyja opinia jest ważniejsza?

Powiedzmy, genetyczne i z fenotypu facet, a mówi o sobie Małgosia. To mam uznać jej opinię czy swoją.

@pyroxar: Jeżeli w XIX wieku Rosja uważała, że Polacy to Rosjanie i powinni skończyć z mówieniem po polsku i przyjąć kulturę rosyjską, to czyja opinia była ważniejsza?

Powiedzmy, genetycznie i z fenotypu Rosjanie, a mówią o sobie
  • Odpowiedz
@Entelechia: nie wiem, nie znam jego pogladow. Fajne jest na tezie ze obie osoby glosza prawde, ale ktora narracja jest lepsza. Ale nie tykanie problematyki, bo nie dotyczy osoby postronnej brzmi jak ignorancja bo nigdy nie wiadomo kiedy nas taki problem spotka
  • Odpowiedz
@pyroxar: zasadniczo to ta osoba jest w pozycji posiadania wiedzy, więc o ile w swojej opinii nie masz jakiegoś defeatera do jej stanowiska, to jej opinia jest ważniejsza. Natomiast to, co (i czy cokolwiek) się liczy jako defeater to już zależy od konkretnej przyjętej ontologii płci i rodzaju.
  • Odpowiedz