Wpis z mikrobloga

@krulwypoku_IgB6: Beznadziejne porównanie - w wypadku niewolnictwa mówimy o ludziach już żyjących którzy czują i cierpią, aborcji natomiast poddaje się zwykle płody bez układu nerwowego wyksztalconego dostatecznie by czuć cokolwiek. Moralnie więc, nie jest to złe. Poza tym to grafika fundacji pro life prawo do życia, która znana jest z manipulacji ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@krulwypoku_IgB6: Taki dobry #bait że aż się złapię :D
Skoro przeszkadza Ci branie narkotyków, aborcja to tego nie rób :)
Ja nie mam problemu z tym że ktoś zrobi aborcje na zdrowym dziecku w 9 miesiącu. Ich sprawa ich sumienie.
Samemu zrobiłbym aborcje tylko w razie poważniejszych defektów dla dobra dziecka, matki i własnego.
Dajmy 2 identyczne rodziny w jednej zrobili aborcje i kolejne dzieciaki urodziły się zdrowe i wszystko jest
  • Odpowiedz
@krulwypoku_IgB6: Brak moralności w sytuacji konfliktowej (mój interes vs kogoś interes) oznacza wspieranie tego co korzystne dla ciebie, ale niekorzystne dla drugiej osoby.

Godność oznacza zaniechanie działania, które jest dla nas korzystne, ale jest niekorzystne dla innych - np. zaniechanie złodziejstwa.

Honor oznacza deklarację i gotowość do działania, które jest dla nas niekorzystne, ale jest korzystne dla innych - np.
dobrowolne przyznanie się do winy i gotowość do dobrowolnego odbycia kary, lub rytualne
  • Odpowiedz