Wpis z mikrobloga

@mpiotrov: Mam w tej chwili 4690k więc ciekawi mnie czemu nadal zostajesz przy Intelu? AMD wygrywa w przedbiegach choćby nie wymienianiem socketu z każdą nową generacja co ułatwia upgrade. O stosonku wydajności / ceny to nawet szkoda strzepic...
  • Odpowiedz
@vogello: W jakich zastosowaniach wygrywa w przedbiegach? Bo tam gdzie liczy się czysta wydajność a nie liczba rdzeni to jednak Intel nadal góra i raczej nawet Ryzeny 4xxx tego nie zmienią. Cena jest adekwatna do tego co dany procesor oferuje.
  • Odpowiedz
@mpiotrov: Hmmm. W cenie 10700k można mieć ryzena 9 3900x - i jeśli idzie o wydajność to nie wiem do końca o czym mówisz ale dla mnie to np czas renderowania choćby w Blenderze. I tutaj AMD daje czasy o ponad 40% krotsze. W stosunku do 10900k - około 25% a ta wersja i9 jest już sporo droższa od ryzena. Daj przykład zastosowania bo może dla ciebie faktycznie lepszy jest
  • Odpowiedz
@vogello: No właśnie jeśli chodzi o Blendera i renderowanie wideo to tam rolę gra liczba rdzeni, nic dziwnego że Ryzen 9 3900X jest wydajniejszy jak ma 50% więcej rdzeni i wątków względem i7-10700K.
Jeśli chodzi o granie i czystą wydajność jednego rdzenia to nadal Intel przoduje.
  • Odpowiedz
@vogello: ilu jest ludzi co wymieniają procek co generację? Zaleta bez znaczenia. Lepiej wymieniać gpu. Skoków wielkich co generację nie ma. Sam siedzisz na 4690k :)
  • Odpowiedz
@Atomus: No wg mnie to właśnie bardzo ważne że np mogę założyć że za 2-3lata będę w stanie się upgradnac a nie utknę - tak jak np teraz - w 4 generacji.
  • Odpowiedz