Wpis z mikrobloga

@programista_1k: Dzisiaj "modlitwa" o pogodę ducha. Jest tu wymieniony bóg, jakkolwiek ktoś go pojmuje z którym ja osobiście mam spory problem ponieważ jeśli istnieje jakaś siła wyższa to za sobą specjalnie nie przepadamy można powiedzieć. Ja w życiu bym nie pozwolił na całe cierpienie które dzieje się na świecie a co dopiero wszechmocna istota miłosierdzia xD

W każdym razie w reszcie tych z pozoru prostych słów kryje się wiele sensu. Gdy
  • Odpowiedz
@fenis: Buddyzm, stoicyzm, ogólnie według AA-owakiej filozofii spokój i szczęście mozemy osiągnąć tylko mocno pracując nad sobą, nic „z zewnątrz” tego nie zapewni. Poniekąd się z tym zgadzam bo co dla jednego może być tragedia inny przyjmie z uśmiechem i wdzięcznością za nowe doświadczenie. Tak samo można być zadowolonym z naprawdę małych rzeczy czy zdarzeń albo nie zwracać na nie uwagi. Która z tych osób jest prawdopodobnie życiowo szczęśliwsza?
  • Odpowiedz
Poniekąd się z tym zgadzam bo co dla jednego może być tragedia inny przyjmie z uśmiechem i wdzięcznością za nowe doświadczenie. Tak samo można być zadowolonym z naprawdę małych rzeczy czy zdarzeń albo nie zwracać na nie uwagi. Która z tych osób jest prawdopodobnie życiowo szczęśliwsza?

@programista_1k: całkowicie się zgadzam ale warto dodać że tych rzeczy powyżej można a w większości przypadków pewnie trzeba dopiero nauczyć i taka umiejętność doceniania
  • Odpowiedz
@programista_1k: nie pamietam czy coś o nim mówiła ale dała mi kartkę na którym jest to jedna z propozycji, wczoraj pomyślałem że warto to przemyśleć a dziś już nie pamiętałem, dzięki za przypomnienie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

mam taka książkę tez nie wiem czy kojarzysz w każdym razie tam tez było coś w tym rodzaju, moim błędem kiedyś było to ze przeczytałem ją całą i wyciągnąłem
qwertty321 - @programista_1k: nie pamietam czy coś o nim mówiła ale dała mi kartkę na...

źródło: comment_15962118606TboPP0I1LKAyABY6fNH2C.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
ogólnie według AA-owakiej filozofii spokój i szczęście mozemy osiągnąć tylko mocno pracując nad sobą, nic „z zewnątrz” tego nie zapewni

@programista_1k: Jak to się ma do dwunastu kroków? "Uwierzyliśmy, że Siła większa od nas samych może przywrócić nam zdrowy rozsądek. Podjęliśmy decyzję, aby powierzyć naszą wolę i nasze życie opiece Boga. Staliśmy się całkowicie gotowi, żeby Bóg usunął wszystkie te wady charakteru. Zwróciliśmy się do Niego w pokorze, aby usunął
  • Odpowiedz