Wpis z mikrobloga

Tuż po wyborach napisałem na wypoku, że teraz PiS zacznie niszczenie Konfederacji przez zabieranie im wyborców. Pukaliście się w głowę.

Sporo ludzi pisało też, że będzie jak z Jobbikiem. Pukaliście się w głowę.

Dziś cieszycie się z wypowiedzenia Konwencji Stambulskiej i myślicie, że to sukces Konfederacji? Przecież to jest realizowanie tego planu. Błyskawiczne, zaskakująco szybkie.

Orban w identyczny sposób zniszczył Jobbik. Mając pozycję hegemona, zaczął głośno domagać się tego samego, co Jobbik. Co miała zrobić opozycyjna partia? Poprzeć rząd? De facto staliby się jego przystawką i byliby zdominowani. A może nie zgadzać się z własnymi postulatami? Zaostrzyć kurs? Złagodzić?

I właśnie tak Was teraz PiS rozgrywa, drodzy Konfederaci. Realizuje "Wasz" pomysł, za chwilę zrealizuje kolejne. W oczach wyborców utracicie wszelką wiarygodność, bo proszę, tyle lat gadali, a tu przyszedł dobry Kaczyński i zrobił. Po co ludziom popieranie małej partyjki, skoro wielki PiS realizuje to samo?

Za chwilę zostaniecie zepchnięci na całkowity margines. Dostaniecie wybór, albo poprzeć PiS, wejść w koalicję i siedzieć cicho, albo zradykalizować przekaz w jedną lub drugą stronę i wrócić do stabilnych 3% poparcia.

A to wszystko dzięki ugruntowaniu pozycji PiS przez wybranie Dudy. Brawo!

#konfederacja #pis #polityka #polska #neuropa #4konserwy
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Człowieku, PiS obecnie realizuje postulaty lewicy.

PiS jeszcze niczego nie zrealizował co było postulatem Konfederacji.

@Volki:
no nie wiem - kampania anty LGBT, nacisk na patriotyzm, historię i prawicowe wartości w edukacji i polityce zagranicznej, obniżenie do minimum finansowania instytucji publicznych typu szkoły, szpitale, polityka fiskalna prowadząca do kurczenia się klasy średniej i poglębiania nierówności społecznych - tego to chyba lewica nie postulowała :)
  • Odpowiedz
Realizuje "Wasz" pomysł, za chwilę zrealizuje kolejne.

@jamtojest ja to na ten przykład nie miałbym nic przeciwko temu, żeby pis zerżnął wszystkie pomysły od konfederacji i zaczął je realizować. Nawet bym się cieszył.
  • Odpowiedz
no nie wiem - kampania anty LGBT, nacisk na patriotyzm, historię

@LGirl: Mylenie konserwatyzmu z prawicą gospodarczą

polityka fiskalna prowadząca do kurczenia się klasy średniej

Przeciez konfederacja wskazuje klasę średnią jako główny motor rozwoju państwa.
  • Odpowiedz
  • 0
@LGirl

no nie wiem - kampania anty LGBT, nacisk na patriotyzm, historię i prawicowe wartości w edukacji i polityce zagranicznej,

Konkretnie napisz zmiany legislacyjne, które Konfederacja proponowała.

obniżenie do minimum finansowania instytucji publicznych typu szkoły, szpitale, polityka fiskalna prowadząca do kurczenia się klasy średniej i poglębiania nierówności społecznych - tego to chyba lewica nie postulowała

Co ty opowiadasz xD
  • Odpowiedz
  • 0
@ImInLoveWithTheCoco: No tak. Tyle, że to prowadzi do zagłady samej Konfederacji.

I nie ma sensu się łudzić. PiS zrealizuje tylko tyle i w takim stopniu, jak to będzie niezbędne. Nadal pozostaną tym, kim są, tylko najpierw wchłoną konkurencję z prawej strony.
  • Odpowiedz
@jamtojest: ta cała sprawa to próba ratowania wewnętrznych sporów PiSu.

Jeśli Konfederacja ugra na tym to na czym im ideologicznie zależy - tylko dla nich na plus + pokażą, że to PiS popiera ich postulaty a nie oni PiSu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
kampania anty LGBT, nacisk na patriotyzm, historię i prawicowe wartości w edukacji i polityce zagranicznej, obniżenie do minimum finansowania instytucji publicznych typu szkoły, szpitale, polityka fiskalna prowadząca do kurczenia się klasy średniej i poglębiania nierówności społecznych - tego to chyba lewica nie postulowała

@LGirl: Przecież to typowy program lewicy
* kampania anty LGBT - to przecież dalej "Hiacynt"
* nacisk na patriotyzm, historię i prawicowe wartości w edukacji i polityce
  • Odpowiedz
@void1984:
ja przez lewicę rozumiałam Partię Razem, Wiosnę i SLD a nie PZPR, ale każdy może mieć swoje zdanie na temat tego czy PZPR była lewicą, czy nie :)

@Volki:
Np to, że w praktyce w Polsce dla najlepiej zarabiających i tak jest w praktyce minimalny ZUS plus płaski CIT (od którego jeszcze odliczyć można właściwie wszystko, czego używa rodzina w domu) - jeśli to nie jest niski podatek
  • Odpowiedz
  • 0
@LGirl

Np to, że w praktyce w Polsce dla najlepiej zarabiających i tak jest w praktyce minimalny ZUS plus płaski CIT (od którego jeszcze odliczyć można właściwie wszystko, czego używa rodzina w domu) - jeśli to nie jest niski podatek liniowy to nie wiem, co to jest;

że za rządów PiS (podobnie jak PO) dba się baaardzo o to, żeby przypadkiem pielęgniarka w NFZ, nauczyciel w publicznej szkole czy urzędnik nie mieli
  • Odpowiedz
Kolejny wysryw

Jedynie mogę stwierdzić, że nie znasz polskiego. Nie rozumiesz czym jest legislacja i jej zmiany. Jesteś z Rosji czy Ukrainy?

@Volki:
Jestem z takiego regionu Polski, gdzie zachowujemy się kulturalnie podczas dyskusji, zachęcam do poszukiwania takich obszarów i środowisk, mógłbyś się wiele nauczyć.
Do tego czasu - dziękuję za dalszą rozmowę.
  • Odpowiedz
  • 0
@LGirl Piszesz bzdury, a masz pretensje, że ktoś z ciebie kpi. Nie masz szacunku do inteligencji, więc się nie dziw, że ktoś ciebie tak samo traktuje.

Gdy pytam konkretnie o zmiany w prawie, to ty odpowiadasz o zmianach w rządzie (litości xD).
  • Odpowiedz
każdy może mieć swoje zdanie na temat tego czy PZPR była lewicą, czy nie :)

@LGirl: To nie był prawdziwy komunizm ;)
Dla mnie on był najprawdziwszy i to PZPR ukształtował współczesną lewicę.

ja przez lewicę rozumiałam Partię Razem, Wiosnę
  • Odpowiedz