#sysadmin #komputery #microsoft #windows #it Ma ktoś gotowe rule do firewalla przepuszczające windows update? Próbowałem,ale mi nie wychodzi coś, łączy sie z WU,ale stoi na 0% ;/
@korni007: a probowales odblokowac c:\windows\System32\wuauclt.exe albo c:\windows\System32\svchost.exe na portach 80 i 443? albo cały ruch dla tych usług zeby przetestowac czy ruszy.
@korni007: Włącz sobie też audytowanie żebyś widział co spada przez Firewalla jak bedziesz odtwarzać ręcznie. Ale dalej - firewalla możesz zbudować na podstawie aplikacji jak @dolan sugeruje, wrzucaj execi uprawnione do komunikacji z siecią i tyle - reszta będzie zablokowana
@korni007: a probowales odblokowac c:\windows\System32\wuauclt.exe albo c:\windows\System32\svchost.exe na portach 80 i 443? albo cały ruch dla tych usług zeby przetestowac czy ruszy.
@korni007: Włącz sobie też audytowanie żebyś widział co spada przez Firewalla jak bedziesz odtwarzać ręcznie. Ale dalej - firewalla możesz zbudować na podstawie aplikacji jak @dolan sugeruje, wrzucaj execi uprawnione do komunikacji z siecią i
Ma ktoś gotowe rule do firewalla przepuszczające windows update? Próbowałem,ale mi nie wychodzi coś, łączy sie z WU,ale stoi na 0% ;/
@Dolan:
Dodatkowo urządzenia mogą być stale monitorowane z pomocą MD ATP, które ma skonfigurowane czujniki np. z blacklistą @certpl