Wpis z mikrobloga

W Szwajcarii w 2016 roku odbyło się referendum:
( W przeliczeniu na nasze)
-2,5k zł na każde dziecko
- 10 tys dla dorosłych.
Szwajcarzy tego nie chcieli bo dokładnie wiedzieli kto za to zapłaci.
To taki przykład kto jest mądrym, pracowitym narodem. Ciekawe jakby w Polsce dali propozycje z dochodem dla każdego dorosłego to ilu byłoby chętnych :)
#polska #gospodarka #szwajcaria #europa #socjalizm #polityka #wybory #przemyslenia
  • 26
@prostymysliciel: Polacy sa w wiekszosci biedni dlatego teoretycznie darmowe pieniadze do nich przemawiaja.
Porownywanie na tle ekonomicznym przecietnego Szwajcara i Polaka mija sie z celem.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Szatanizacja: no i pięknie. W Polsce pewnie Janusze by w setkach tysięcy "zapominali" o podateczku albo urządzali wymyślne scenki rodzajowe pt. "dlaczego nie wróciłem z sylwestra i nie zgłosiłem faktu powrotu przez 4 następne miesiące, albo i więcej". Z ubezpieczeniem to samo - bo panie, za darmo jest a ja mam płacić, złodzieje.
Pewnie my jako naród do takiego poziomu nigdy nie dojdziemy. A szkoda.
@prostymysliciel Szwajcaria to jeden z nielicznych krajów które mogą być serio zarządzane przez demokratyczne wybory. Wiedza, świadomość, zrozumienie i mimo wszystko jednorodność tego narodu to mega siła. Oni DLATEGO są bogaci a przy tym (jak skandynawowie) kompletnie się tym nie obnoszący. Po prostu mogą godnie żyć wszyscy. Szanuje. Miałem przyjemność mieszkać i w Szwajcarii i poznałem wielu.

BTW zobaczcie jaki w Szwajcarii jest VAT to dopiero sobie zdacie sprawę jak ludzie w
@Nitro_Express: przegapiłeś fajny festiwal kradzieży bzdur: Duda zapraszał tęczowych do pałacu, Trzaskowski chwalił 500+... w sumie przed każdymi wyborami jedni u drugich popatrują co bardziej demagogiczne i szkodliwe dla kraju zachowania i podkradają...
@prostymysliciel Chłopie. Czego ty żądasz od narodu, gdzie większość przez całe swoje życie wiązała koniec z końcem i żyje od pierwszego do pierwszego, ma 200 złotych oszczędności i nigdy nie widziała, ani morza, ani gór chociażby. Co ty porównujesz ze Szwajcarią? Masz ty troche rigczu? Trzeba zachowywać pewne proporcje.