Wpis z mikrobloga

#it #admin #administrator #sysops #azure #vmware #wirtualizacja #homelab #kiciochpyta

Mirki, mam zagwozdkę.

1. Co poleciacie na start, żeby zaczerpnąć wiedzy z Azure? Robiłem różne szkolenia Microsoftowe, jednak nic chmurowego. Myślicie, że warto sobie przerobić ścieżkę i podejść do egzaminu AZ-900?

2. Planuję zrobić home laba do virtuailzacji. I tu mam kilka kolejnych pytań, bo jestem dość zielony:
- Polecacie iść w vmware? Jakie są alternatywy i co teraz króluje na rynku?
- Z jakich źródeł korzystacie (ksiązki, yt, bogi)?
- Od strony hardware iść w jakieś używane serwery stylu r710 czy coś innego?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HexUP: Ad 1. - z darmowych https://microsoft.com/Learn oraz pluralsight kiedyś (może nadal ma?) darmowe kursy z Azure

Ad 2) - HyperV też możesz postawić, coraz częściej się spotyka. Cokolwiek nie kupisz, upewnij się że to jest taki sam procesor w środku - łącznie ze steppingiem.
  • Odpowiedz
@Koliat: Pluralsighta mam w wersji płatnej, więc spokojnie oganę. Pytanie bardziej czy az900 będzie dobrą ścieżką dla zielonka.

Masz na myśli, żeby się nie naciąć na jakiegoś Janusza, który zmienił xeona na słabszego? Dwie ostatnie firmy w których pracowałem miały vmware, stąd była moja sugestia. Hyper-V znam w zadowalającym stopniu, ale wydawało mi się, że jednak jest to nisza na rynku. Dzięki za propozycję ;)
  • Odpowiedz
@HexUP: No taka nisza że cały Azure stoi na Hyper-V ;-) mnóstwo jest tam z Windows Server pod to zrobione, zobacz np. na SDNy z Azure Stack HCI. Są też hands-on laby z tym ;-)
  • Odpowiedz
@HexUP: jakbys chcial cos sie dowiedziec o vsphere/vmware to pytaj smialo, co wiem to Ci wytlumacze. Co do lab'a , lepiej generalnie 'niby' wyjdziesz jak zrobisz sobie nested ESXi na swoim komputerze jak masz tam troche ramu, lub jak masz szybki dysk zeby ram wyswappowac, bo to troche ramu Ci zajmie. 4GB ram na kazdy esxi zeby odpalic + dodatkowo ram na vmki, Virtual center to chyba tez jest 4
  • Odpowiedz
@HexUP: aha , co do tych pomyslow zeby kupowac jakies rCostam, czy inne pizza boxy to to jest serio dosc hardcorowy pomysl... generalnie jak nie mieszkasz w domu z jakims garazem albo piwnica to nie ma co ;) inaczej cie halas zmiecie z planszy ;) Nawet przy NUCu czasami halas moze byc uciazliwy, a w porownaniu do pizza boxa, to to jest mega mega mega mega ciche, wrecz nieslszalne przez
  • Odpowiedz
@oink_oink: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Od napisania tego posta trochę jeszcze rozeznawałem temat od strony sprzętu i z tzw. przez ciebie pizzaboxami doszedłem do tego samego wniosku. Szkoda uszu. Na stanie do wykorzystania mam swojego PC, bo i tak na co dzień korzystam z laptopa. Mogę mu dołożyć RAM-u do 32 i może na początek wystarczy. Komputer chodzi na r5 2600 + 2x SSD, więc nie wiem na ile się
  • Odpowiedz
@oink_oink: A jeszcze co do licencji, to na początek wystartuje pewnie na 60 dniowym trialu, żeby zobaczyć lepiej z czym to się je. Później rzeczywiście najlepszą opcją jest te 200 usd na rok.

Myślałem też o Proxmoxie, bo sporo osób o nim pisze, ale nie widzę go za bardzo w ofertach pracy. Patrząc na to wydaje mi się, że nie jest to zbyt popularne rozwiązanie...
  • Odpowiedz