Wpis z mikrobloga

Jestem nowy w temacie #yerbamate #yerba - jak "zachować" wyższą temperaturę przy następnych zalaniach? Mam dobry termos, zalewam wodą o odpowiedniej temperaturze, a yerba zimna xD. Muszę wyposażyć się w matero, które będzie trzymać temperaturę? Czy, to może kwestia tego, że sypię za dużo?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@smiesznykot: musisz mniej sypać, albo szybciej pić xD okute matero też pomoże, ale przy sypaniu 3/4 masz bardzo dużo wody, która zostaje w nasiąkniętej yerbie, czego tak naprawdę nie przeskoczysz. No i jak wystudzi się to metalowe okucie, to jeszcze trudniej będzie osiągnąć pożądana temperature. Jeszcze inna opcja to zalewanie woda w temp. ok. 85 C, wtedy po wyrównaniu zaparzać będzie się w troszkę wyższej temperaturze, ale też nie można
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@smiesznykot: protip to zalewaj woda 70-75 C do nasiąknięcia i pierwsze zalanie, potem do termosy dolej wrzątku. Musisz sobie to przeliczyć, ale z grubsza wyjdzie to 80-85 C i tym zalewaj do wysiorbania całości. Ja mimo że mam termometry w kuchni to i tak wszystko na czuja robię
  • Odpowiedz