Aktywne Wpisy

mirko_anonim +1
✨️ Jak podjąć decyzję o przyszłości zawodowej? Ⓘ
Cześć,
Piszę do osób z doświadczeniem na rynku pracy.
Mam 19 lat i stoję przed trudnym wyborem: iść do pracy, na studia, czy zrobić coś innego. Po szkole mogę liczyć tylko na minimalne wynagrodzenie, choć w jednym korpo przyjmują osoby takie jak ja. Praca to głównie nocne zmiany, zarobki około 5500 zł na rękę – bardzo przyzwoicie jak na start, ale nie wiem, czy pracowanie tam całe
Cześć,
Piszę do osób z doświadczeniem na rynku pracy.
Mam 19 lat i stoję przed trudnym wyborem: iść do pracy, na studia, czy zrobić coś innego. Po szkole mogę liczyć tylko na minimalne wynagrodzenie, choć w jednym korpo przyjmują osoby takie jak ja. Praca to głównie nocne zmiany, zarobki około 5500 zł na rękę – bardzo przyzwoicie jak na start, ale nie wiem, czy pracowanie tam całe

Siemanko nocna. Kto też chory? Mózg mi zaraz wypłynieeeee

Czy da się w jakiś wmiarę prosty sposób sprawdzić rozmiar tablicy dynamicznej?
ale nie, ogólnie nie tak ma to działać, jak chcesz znać rozmiar to go przechowaj w zmiennej
To skąd program wykonując delete [] array; wie do którego miejsca zwolnić pamięć? Czy może pod spodem (kod procesora) dzieje się coś bardziej skomplikowanego?
Oczywiscie bezpieczniej zawsze jest używać std::vector który pilnuje za ciebie żebyś nie wyszedł poza zakres tablicy.
@kamilspl: alokator trzyma tą informację. Podawanie rozmiaru w czasie dealokacji było by szybsze, bo wtedy alokator nie musiałby przeglądac swoich struktur, ale tak zostało to zrobione
Komentarz usunięty przez autora
No i to jest ten moment żebys zaczął korzystać z Vectora w końcu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1. alokator alokuje strony po 1000 bajtów, np. pod adresem 4000, 5000, 6000
2. gdy program prosi alokator o tablicę wielkości n bajtów, alokator wybiera jedną ze stron które ma, w której tyle się zmieści
3. dla każdej strony alokator pamięta gdzie zaczyna się jej część której jeszcze nie oddał programowi, więc
@Kaczus2B: i właśnie z tego powodu że jest wiele abi standard c++ nie określa jak to działa po spodem. Chociaż jest zdaje się propozycja do standardu aby używać wszędzie tego samego abi.