Wpis z mikrobloga

✨️ Jak podjąć decyzję o przyszłości zawodowej?
Cześć,
Piszę do osób z doświadczeniem na rynku pracy.

Mam 19 lat i stoję przed trudnym wyborem: iść do pracy, na studia, czy zrobić coś innego. Po szkole mogę liczyć tylko na minimalne wynagrodzenie, choć w jednym korpo przyjmują osoby takie jak ja. Praca to głównie nocne zmiany, zarobki około 5500 zł na rękę – bardzo przyzwoicie jak na start, ale nie wiem, czy pracowanie tam całe życie spełni moje ambicje.

Jeśli się nie rozwijam, moje możliwości finansowe będą ograniczone: minimalna lub nocne zmiany, które są męczące. Rodzice namawiają mnie na studia: „Nie marnuj talentu”, „Nie chcesz być zwykłym robolem!”, a ja boję się ich zawieść. Z drugiej strony, studia to czas – zanim zarobię dobre pieniądze, mogę mieć ponad 30 lat, a i tak nie ma gwarancji, studia 30 lat temu to coś zupełnie innego niż studia teraz które są masową drukarnią dyplomów często bez pokrycia. Dla mnie dobre zarobki to 7500 zł, a 10 000 zł uznałbym za bardzo duży sukces jeśli bym takie zarobki osiągnął do 30 roku życia.

Chcę wiedzieć, w którą stronę iść: kursy, szkolenia? Moje kwalifikacje to matura, średniozaawansowany angielski, podstawy niemieckiego i hiszpańskiego oraz podstawy programowania. Czy lepiej postawić na języki, programowanie czy coś innego?

Będę wdzięczny za rady od osób z doświadczeniem na rynku pracy.
Moje marzenia to mieszkanie za granicą i podróżowanie po świecie.

#b2b #uop #prawo #prawopracy #pracbaza #programista15k #rynekpracy #studbaza #studia #nauka #rozwojosobisty #inwestycje #gielda

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 235
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ucz się tak długo jak możesz wybierz coś co ci pasuje i możesz to rozwijać o dodatkowe umiejętności. nawet przedszkolanka teraz musi mieć maturę. praca a zwłaszcza, na noce, gdzie policz jaki masz mieć wiek emerytalny, i na ile ci zdrowia starczy, szybko wytnie cie z życia towarzyskiego. A jeśli masz nocki to może być i system 3 zmianowy pracy i umowa zlecenie dla agencji, a to ci się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie słuchaj debili wyżej. Bardzo dobrze, że zastanawiasz się teraz nad swoją przyszłością. Napewno nie idź w IT - daję 2/3 lata jeszcze branży, zanim pojawią się konkretne spadki zarobków, nie jest to stabilna branża nawet jeśli pracujesz w researchu AI.

Ja bym Ci osobiście polecił iść na elektrotechnikę, bo to otwiera najwięcej możliwości - zawsze możesz iść w IT po tym, możesz kłaść instalacje w domach czy pracować
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pracuj i studiuj jednocześnie. Im więcej na siebie weźmiesz poki jestes mlody tym lepiej. Potrzebujesz hajsu i tak na zycie i zabawę. Zastanów się nad studiami niestacjonarnymi lub stacjonarnymi polaczonymi z jakims mcdonaldem i glovo. Za 5 lat bedziesz mial doswiadczenie juz jakiekolwiek w pracy, moze trochę odlozonego hajsu, jakis papier i jasniejszy obraz na to co chcesz robić w życiu
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie daj się też ponieść totalnie marzeniu o mitycznym FIRE w twojej sytuacji w młodym wieku.

To że się niektórym udaje raczej wynika z tego że przez nieoptymalność tymczasową rynku pracy trafili w deficytowe branże, lub bardzo mocno zaryzykowali kapitał i wygrali w kasynie.

Lepiej celuj w znalezienie czegoś co możesz chcieć robić bez tesknego spogladania na promocje taboretow i sznurow w castoramie.

Praca ma wartość sama w sobie
  • Odpowiedz
Masz 19 lat i pytasz o programowanie w 2026? Serio? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Słuchaj młody, powiem ci coś czego rodzice ci nie powiedzą bo sami nie wiedzą.

Programowanie - zapomnij. Rynek jest martwy. 500 osób na jedno stanowisko juniorskie. Hindusi robią to samo za 1/5 twojej stawki. AI za chwilę zastąpi połowę entry-level. Bootcampy wypuściły tysiące desperatów którzy teraz pracują w Żabce. "Podstawy programowania" to dziś tyle warte
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pytanie jakie studia jesteś w stanie zrobić. Bo jeśli ledwo zdałeś maturę, to idź do pracy i tam zobaczysz, czy odpowiada ci gnicie w tym samym miejscu przez lata za średni hajs. Niektórym to odpowiada. Pomyśl Mirka wyżej z energetyką jest ciekawy. Idziemy w atom, a infrastruktura cały czas się rozwija i będzie potrzeba do tego ludzi, od zwykłych monterów po projektantów i inżynierów.
Nie słuchaj wykopków co twierdzą,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: studia w polsce to g---o. Studiowałem na studiach inżynierskich i odszedłem na osttaniom semestrze bo szkoda mi było czasu na to gowno. Po studiach byłbym oficerem na statkach i zarabiał kilkanaście tyssiecy miesiecznie ale nie byłoby mnie w domu przez pół roku.
Zacząłem pracę w transporcie jako spedytor. Bez doswiadczenia. Zaczynałem od najnizszej krajowej czyli 1900 zł netto xd w 2018. W tym momencie jestem dalej w tej samej
  • Odpowiedz
@polllk: @PetalMindXd Głupi jesteście, młody widać że się chce rozwijać, nie ma zawyżonych oczekiwań, pisze spokojnie z pokorą a tu przyjdzie taki debil co napisze

za szybko gonisz za hajsem

A co ma robić w tym wieku, zarabianie 7500 w wieku 30 lat jak na dzisiejsze czasy to też nie jest wygórowane marzenie, co innego jakby chciał zarabiać 20000 od razu po szkole, bez niczego.
  • Odpowiedz
@wielkifanrapu: młody musi ogarnąć, że sama ambicja nic nie da i HEHE rozwój kończy się tam gdzie się kończą twoje umiejętności miękkie. Sama chęcią rozwoju i wykształceniem pieniędzy nie zacznie zarabiać
  • Odpowiedz
@wielkifanrapu: ja uważam, że najpierw trzeba się zastanowić co się lubi w życiu robić, żeby później pół życia nie robić czegoś czego się nie lubi. Lol. I Co sobie za pieniążki kupi? Samochodzik lepszy? Czy może mieszkanie? I tak w tyrze będzie 8h z 16 życia prócz weekendów
  • Odpowiedz