Aktywne Wpisy
sztywny_misza +20
Pomocy. Byłem z synkirm 5 letnim w sklepie, syn zjadl donuta. W natłoku zakupów zapomniałem o tym powiedzieć kasjerce żeby skasowala. Wyszliśmy że sklepu. Wybiegła za nami ochrona i kazała pokazać paragon. Pokazałem i zauważyli ze nie ma donuta. Kazali nam z nimi pójść. Nie chcieli żebyśmy za niego zapłacili, tylko wezwali policję odrazu. Policja przyjechała i chciała mi wystawić mandat 800 zł. Nie przyjąłem bo za co jak ja nic nie
LinQ +148
Byłem w Lidlu kupić sobie śniadanie to bydło dosłownie zabijało się o te głupie wkrętarki, ale ja sprytniejszy i zabrałem chłopowi z wózka gdzie miał chyba ich dziesięć
#lidl
#lidl
Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów. We wczesnej fazie nie powoduje wyraźnych objawów, przez co jest diagnozowany zbyt późno, kiedy przechodzi do stanu zaawansowanego.
Nie wiem jak na Was, ale na mnie najbardziej działają dane liczbowe i statystyki. Według informacji, w Polsce rocznie diagnozuje się 14000 przypadków nowotworów jelita grubego. Smutne, ale prawdziwe ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Objawy zależą głównie od tego, po której stronie rozwija się nowotwór. Na grafice przedstawione są takie ogólne, najczęstsze objawy. Największe szanse na wyleczenie mają pacjenci, u których nie zdążyły jeszcze wystąpić żadne z tych objawów. U pacjentów z rakiem prawej połowy okrężnicy objawy pojawiają się później.
Do objawów raka jelita grubego prawej połowy okrężnicy należą niedokrwistość z niedoboru żelaza, ból po prawej stronie brzucha oraz ciemne zabarwienie stolca. Natomiast gdy nowotwór umiejscowiony jest po lewej stronie, występuje zmiana rytmu wypróżnień, czyli naprzemienne biegunki i zaparcia, ograniczona drożność jelita oraz krew na stolcu. W raku odbytu występują krwawienie, świąd, świeża krew na stolcu, bolesne parcie na stolec, nudności, wymioty lub objawy niedrożności jelita.
Najlepszą i najbardziej wiarygodną metodą diagnostyki jest kolonoskopia. Badanie to umożliwia również biopsję, a nawet usunięcie polipów, co zapobiega przekształceniu się ich w nowotwór złośliwy. Według danych, polipy obserwuje się u 20-40% pacjentów, u których wykonana została kolonoskopia. Bezobjawowy nowotwór wykrywa się u 1 osoby na 125 badanych. Z polipów powstaje około 70% wszystkich nowotworów jelita grubego. Nie jest to najprzyjemniejsze badanie, ale warto się chwilę "przemęczyć" i zdać sobie szansę na dłuższe życie/
Badanie na krew utajoną pozwala na stwierdzenie obecności krwi w kale, której nie widać gołym okiem. Sigmoidoskopia to badanie wnętrza odbytnicy oraz dolnej części okrężnicy. W niektórych przypadkach wykonuje się tomografię komputerową, rezonans magnetyczny, PET lub USG.
Może warto namówić rodziców lub dziadków na badanie?
Więcej ciekawostek na: https://www.instagram.com/dwa__fartuchy/
#dwafartuchy #medycyna #zdrowie #ciekawostki #lekarz #gruparatowaniapoziomu #onkologia #rakcontent #rak #nowotwory #nauka #infografika
@dwa__fartuchy:
Jakie męczenie? Dopłata 150pln i dają narkozę, śpimy jak niemowlak.
Polecam zrobić, trochę kosztuje, ale spokój w tej kwestii na jakiś czas. Osoby 50+ bodajże mogą na NFZ robić za free, tylko za znieczulenie dopłata.
@hced_z_ramu:
Ile masz lat? Jakie były objawy? Jakie prognozy? Ile czasu od wykrycia? Jakie leczenie podjęte?
Ja bym zaczęła od wizyty u rodzinnego, on może skierować cie np do gastroenterologa albo wypisać skierowania na określone badania i zrobisz je sobie na nfz.
Tak czy inaczej, lepiej zrobić tą kolonoskopię i mieć pewność. Czy w 100% wyleczalny, to nie potwierdzę, bo zawsze może się zdarzyć jakiś superciężki
Ale tutaj profilaktyka zawiodła,gdyby nie objawy (płyn w osierdziu) zrobiono by kolonoskopię i wyszedłby 'zdrowy' do domu. Może zawiódł człowiek, może guz był bardzo ukryty, ale właśnie po śmierci ojca przestaje wierzyć w te profilaktykę.